Szemet gyönyörködtető képeken a Kékszalag vitorlásai és a Balaton

A Balaton megtelt a szebbnél szebb hófehér hajókkal, ami nem jelent mást mint, hogy zajlik az 50. Kékszalag vitorlásverseny. A vitorlázás legnagyobb ünnepeként is emlegetett esemény különleges hagyomány és küzdelmes megmérettetés is egyben. Íme néhány hangulatfotó a vitorlásoktól hemzsegő Balatonról:

50th #Kékszalag long-distance regatta, around the #lake #Balaton | #Regatta #Rund um den #Plattensee (photo: Gergely Jánossy / MTI)

Hungary Today | Ungarn Heute (@hungarytoday_ungarnheute) által megosztott bejegyzés,

A Kékszalag vitorlásverseny távja légvonalban mintegy 160 kilométer, ezt a vitorlások ügyes navigálással és a lehető legrövidebb idő alatt igyekeznek teljesíteni.

50. Kék szalag 🚢 50. Blue ribbon . . The regatta was organized in 1934 for the first time, and the idea has remained unchanged since. The ships’ class and type doesn’t matter, everyone starts at the same time in Balatonfüred. The boats first sail to eastward until they reach Balatonkenese then head for the next check point, the buoy at Siófok. After they go through the Tihanyi-cső, they turn back at Keszthely and sail to the finish at Balatonfüred. The first sailboat which completes this 150 km long route wins the blue ribbon of Balaton. The coordinators always choose the regatta’s date depending on the full moon. They pick the closest weekend to July’s full moon, so the Moon would shine for the night sailing.The competitors have 48 hours to complete the route, but if there is no wind, even two days’ time could prove too short. It was the case in the past few years, and the weather forecast predicts the same for this year. It’s nerve-killing to see that it’s getting darker and you’re not even close to the Tihanyi-cső. Please follow me at @csakistiphoto if you like my pic Camera: #Sony #A6500 with #Tamron 150-600 g2 Képeim megvásárolhatóak 💲 You can buy my photos 💵 #funinthesun #seaside #boat #sailing #worldyachtgroup #lakebalaton #yacht #classicboats #regatta #luxury #boating #sail #sailorsworld #sailingstagram #yachtinglifestyle #blueRibbon #sailrepublic #hellohungary #oceanheroes #sailingworld #boatlife #magyar #magyarTenger #sonyalpha #mirrorless #ig_travel #kékszalag

Csák István (@csakistiphoto) által megosztott bejegyzés,

A rajt- és egyben célvonal a balatonfüredi kikötő. Igazi látványosság lehet, az arra járóknak!

Az első pályajel Balatonkenese előtt található, innét Siófok irányába haladnak a versenyzők, majd a Tihanyi-szoroson át egészen Keszthelyig hajóznak, aztán ugyanezt a távot megteszik visszafelé.

Kékszalag #kekszalag2018 #kékszalag #balaton #summer2018 #hungary

Joachim Éva (@joachimeva) által megosztott bejegyzés,

A versenyt először 1934-ben írta ki a balatonfüredi Hungária Yacht Club. Céljuk az volt, hogy a Balaton kék szalagját bármelyik vitorlás elnyerhesse, aki a kiírt távon, az óramutató járásának megfelelően a leggyorsabban körbehajózza a tavat.

1942-ig a versenyt kétévente rendezték meg, aztán a háború miatt elmaradtak a vitorlás megmérettetések. A hagyomány 1947-ben éledt újra.

2001 óta évente rendezik meg a Kékszalag vitorlásversenyt, amely az évek során Európa legnagyobb tókerülő versenye lett. Ezt az is mutatja, hogy évente több mint hatszáz hajó indul el a megmérettetésen.

Helló Kékszalag #balaton #vitorlás #kékszalag #anyanyaral

Faragó Katalin (@patak3) által megosztott bejegyzés,

Az első rekord 1955-ben született: a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló 10 óra 40 perc alatt teljesítette a kiírt távot. Ezt csak 57 évvel később, 2012-ben sikerült megdöntenie egy hightech anyagokból készült katamaránnak.

A „leglassúbb győztes” díját 1953-ban oszthatták volna ki, ugyanis olyan gyenge szél fújt, hogy a fent említett későbbi rekorder, a Nemere II. 75-ös cirkáló 40 óra alatt ért a célba.

Minden évben július azon hétvégéjén rendezik meg a versenyt, amely a legközelebb van a holdtöltéhez. A rajt sokáig péntek reggel volt, az utóbbi időben viszont átkerült csütörtökre.

#kékszalag #sailing #balaton #alsóörs

@ kalvi80 által megosztott bejegyzés,

A vitorlázás szerelmeseinek a Kékszalag több szempontból is kihívás: a legtöbb induló több mint egy napig van vízen, ami nemcsak fizikai, de pszichológiai megterhelést is jelent, ugyanakkor a víz közelsége, a friss levegő és a mesés látvány egy nem mindennapi élményt nyújt!

Jó szelet kívánunk! ⛵💨

Összeállította: L. J.

Képek: Instagram