10 érdekesség sokunk kedvenc kirakós játékáról, a Rubik-kockáról

Talán nincs is olyan ember hazánkban, aki ne forgatta volna legalább egyszer az életében a bűvös, színes darabokból álló kockát, és ne gondolkodott volna el azon, hogy mi a titka ennek a különös játéknak. Rubik Ernő, a Kossuth-díjas szobrász, építész, forma- és játéktervező 1974-ben alkotta meg a ma is közkedvelt logikai játékot. A feltaláló születésnapján érdekességeket hoztunk a kockáról.

  1. A Rubik-kockát 1974-ben találta fel ifjabb Rubik Ernő, melynek eredeti neve bűvös kocka volt, a szabadalmi leírásában pedig térbeli logikai játékként nevezte meg az alkotója.
  2. Rubik Ernő 1975-ben adta be szabadalmi igényét, de csak 1977-ben kapta meg az engedélyt. Ezt követően hamar megjelentek hazánkban az első játék kockák, amik azóta is önálló fogalomként vannak jelen a játékpiacon és az életünkben egyaránt.
  3. Az első prototípus egy 2x2x2-es kocka volt, amit Rubik még nem játékra fejlesztett ki, hanem a testek térbeli relatív mozgásának szemléltetésére.
  4. 1980-ban keresztelték át a bűvös kockát Rubik-kockára, ekkor már mintegy egymillió darab elkelt belőle Magyarországon, vagyis nagyjából minden tizedik ember birtokolt egyet.
  5. Nem sokkal később külföldön is megindult a terjesztés, egy amerikai játékbolthálózaton keresztül. Rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált a kocka, nemcsak a nyugaton, hanem az egész világon.
  6. 1982-ben megtartották az első Rubik-kocka világbajnokságot, amit 2003 óta kétévente rendeznek meg a játékkedvelők örömére.
  7. A Rubik-kocka szerte a világon a legnagyobb találmányok közé tartozik.
  8. 2014-ben, a kocka negyvenedik születésnapja alkalmából kiállítás nyílt New Jersey-ben a Liberty Science Centerben, Túl a Rubik-kockán címmel. Az interaktív kiállítás kilenc hónapon át volt látogatható, majd hét éves „világkörüli útra” indították.
  9. Az oldalak elforgatásával a kocka összesen 43.252.003.274.489.856.000 különböző helyzetbe hozható. Ki tudja ezt megszámolni?! :)
  10. Ma már beszerezhetünk a klasszikus 3x3x3-as kockán túl, tükröződő és nem szabályos felosztású, 5x5x5-ös, 2x2x4-es ún. torony formájú, dombornyomott (kifejezetten gyengén látók számára kifejlesztett), de még érintőképernyős kockát is. A felsoroltakon túl pedig kifejezetten különleges, sőt extrém formákban és konstrukciókban is megalkották már a valaha volt leghíresebb kockát. Van miből válogatni.

 

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Pinterest