Helen a filmtörténelem második olyan színésznője, akit ugyanabban az évben, 1998-ban jutalmaztak Oscar-, Emmy- és Golden Globe-díjjal is - az első Liza Minelli volt 1973-ban. Kiváló filmbéli alakításain kívül, egyszer feltűnt a Jóbarátok című sorozatban, imád szörfözni és negyvenéves volt, amikor világra hozta lányát, Makenát. A tehetséges színésznő ma ünnepli 55. születésnapját. Isten éltesse!

Lesz ez még így se! (1997)

1998-ban a filmben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplőnek járó díjat Helen Hunt, a legjobb férfi színésznek járó díjat pedig Jack Nicholson vehette át az Oscar-díjátadón. A történetben az egyedül élő Melvin Udall (Jack Nicholson) nemcsak egy mogorva ember, hanem elképesztően kényszeres is. Az utcán nem lép a vonalra, mindig ugyanannál az asztalnál ebédel, és megszámolja, hányszor zárja be az ajtót. Retteg a baktériumoktól is, így amikor megbízzák, hogy vigyázzon a szomszéd kutyájára, nem érinti meg puszta kézzel. A kisállat azonban segít neki a gyógyulásban, ahogy a határozott és sokszor nyers pincérnő, Carol (Helen Hunt) is, aki a férfi törzshelyén dolgozik.

Mi kell a nőnek? (2000)

A szőke színésznőről majdnem mindenkinek elsőre az ezredfordulón megjelent Mi kell a nőnek? című amerikai film jut az eszébe, amiben a színésznő a nőcsábászt alakító Mel Gibson mellett tűnt fel női főszereplőként. Az egoista Nick (Mel Gibson) egy véletlen baleset következményeként belelát a nők fejébe, olvas a gondolataikban, és ez a képesség jól is jön egy olyan cégnél, ahol csupa női kollégákkal kell együtt dolgoznia. Egy nap besétál a reklámügynökséghez a tehetséges és gyönyörű marketinges, Darcy (Helen Hunt), akiben végül nem csak vetélytársat lát a nőkkel játszadozó szívtipró…

A jövő kezdete (2000)

Egy fiáért bármire képes, szegény körülmények között élő anyukát ismerhetünk meg a Helen által alakított karakter személyében, a szintén 2000-ben debütált filmben. A főszereplő mégsem ő, hanem kisfia, Trevor McKinney, aki társadalomtudomány órán osztálytársaival együtt azt a feladatot kapja, hogy próbálják meg a világot egy jobb hellyé tenni. A pincérnőként dolgozó nő kisfia, Trevor ezt nagyon komolyan veszi, és kitalál egy módszert, egy fordított piramisjátékot: három embernek nyújt komoly segítséget, és megígérteti velük, hogy ők is hasonlóképpen járnak el másokkal. A történet sajnos tragédiával végződik, de a kedves kisfiú kezdeményezése számos követőre talál.

Jóasszony: akiről egy város beszél (2004)

Az 1930-as években játszódó Oscar Wilde-regény adaptációja egyszerre szellemes és elegáns. A dúsgazdag fiatal pár Robert Windermere és Meg Windermere boldogan él az olasz üdülőparadicsomban, Amalfiban, míg egy nap be nem sétál az életükbe a csábító, Mrs. Erlyenne (Helen Hunt). A megfontolt és tudatos Erlyenne kiváló vadászterületet lát a gyönyörű vidékben, hiszen a helyszín hemzseg a gazdag amerikai üzletemberektől és a nő úgy dönt, hogy Robert lesz az első célpontja… A tehetséges színésznő ebben a filmben is briliánsat alakít.

A kezelés (2012)

A szerethető és sok helyen vicces filmben nyújtott alakításáért Helen Huntot 2013-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték. Az igaz történet alapján készült filmben a gyermekbénulási járvány következtében lebénult harmincnyolc éves férfi, Mark szeretne mindent kipróbálni és élvezni az életben. Vastüdő és mozdulatlanság ide vagy oda, lediplomázik, imádja a költészetet és egy nap úgy dönt, hogy a testi örömöket is szeretné megélni, ezért felbérel egy szexterapeutát. A kezelés azonban alapjaiban megváltoztatja mindkettőjük életét.

Összeállította: D. E.

Nyitókép: Pinterest