Meseszép üvegházak a nagyvilágból, amiket mindenkinek látnia kell(ene)

A világörökség részeként nyilvántartott, londoni Királyi Botanikus Kertek (Kew Gardens) viktoriánus üvegháza a napokban nyitott újra öt évig tartó rekonstrukciója után. Ennek apropóján „körbenéztünk” a világban, és csokorba gyűjtöttünk még tíz ilyen jellegű, gyönyörű épületet.

Pálmaház – Schönbrunni kastélypark Bécs, Ausztria

Európa legnagyobb üvegháza igazán különleges helyet kapott a bécsi Schönbrunni kastélyparkban. A szecessziós stílusú Pálmaház 1882-ben, Ferenc József uralkodása idején készült el Franz von Segenschmid terveinek és Ignaz Gridl fémmunkásnak köszönhetően. A trópusi üvegház eredetileg azért épült meg, mert a császári család tagjai rajongtak az egzotikus növényekért.

Tropicarium – Botanikus kert Frankfurt, Németország

A frankfurti üvegház szögletes szerkezete nemcsak különleges formával látja el az építményt, de csodaszép tükröződése is bámulatba ejtő az őt körülvevő tó felületén a vízililiomokkal. A kert különlegessége, hogy a város lakóinak egy csoportja hozta létre 1868-ban. A terület hatalmas, mintegy ötven hektáron csodálhatjuk meg a hatezer különböző növényfajt.

Pálmaház – Természettudományi Múzeum, Koppenhága, Dánia

A házat a Carlsberg Sörgyárak alapítója J. C. Jacobsen építtette. A viktoriánus stílusú üvegépítmény egy botanikus kertben található, 1871 és 1874 között épült meg, ma az egyetemhez tartozik. A pálmaház legfelső lépcsőiről nagyszerű kilátás nyílik a hatalmas kertre és az ún. dzsungelre.

Üvegház – Botanikus Kert, Adelaide, Ausztrália

A dinoszaurusz formáit idéző üvegház 1988-ban épült, főbb jegyei a kortárs stílust erősítik. Az építészmérnök Guy Maron tervezte, és létrejötte után a legnagyobb spanyol télikert lett a déli féltekén. Különleges alakja szinte megvágja a természet és a táj adta harmóniát. Pont ettől különleges.

Királyi üvegház – Laeken, Belgium

Alphonse Balat építész a kornak tökéletesen megfelelő stílusban építette meg a zöldházat 1873-ban, a belga király II. Leopold részére. A hatalmas üvegkupolákkal és pavilonokkal egy üvegváros hangulatát kelti bennünk, amivel kitűnik a belga tájból.

Muttart Konzervatórium – Edmonton, Kanada

A négy piramisból álló házcsoportot Peter Hemingway építésznek köszönheti Kanada. Az 1976 óta létező üvegházak igazán modern hangulatot teremtenek környezetükben. Az innovatív botanikus kertként is emlegetett konzervatórium nemcsak Kanada legnagyobb növénytani gyűjteményét őrzi, de érdekes látképet is ad a völgyből kiemelkedő üvegcsúcsaival.

Zöldház – Curitiba, Brazília

A Dél-Brazíliában található botanikus kert üvegháza a 19. századi francia üvegpaloták stílusához hasonlít, 1991-ben Abraão Assad építész álmodta meg a háromkupolás építményt. A turisták által is kedvelt kert 2007-ben egy online választáson bekerült a „Brazília hét csodája” közé.

Haupt üvegház – New York Botanikus Kert

A szintén viktoriánus hangulatú ház a New York-i botanikus kertben található. A közel 27,5 méter magas kupola csodás pálmafákkal és belső galériákkal biztosítja a különböző növények megfelelő élőhelyét. Az 1902-ben William R. Cobb építész tervei alapján épült ház kültéri medencékkel is rendelkezik és mintegy 17 000 üvegtáblából áll.

Mexikói melegház – Párizs, Franciaország

A párizsi Jardin des Plantes-ban található melegház apró üveg és fémdarabokból áll. Charles Rohault de Fleury építész az 1830-as években álmodta és alkotta meg, abban az időben, amikor ezek az anyagok nagyon divatosak és népszerűek voltak. Különleges épületet hagyott az utókorra.

Pálmaház – Belfast, Írország

Az Írországban található pálmaház egyike a legkorábbi viktoriánus stílusban épült üvegházaknak. Újdonságnak számítottak ekkoriban azok a majdnem kétméteres üvegdarabok, amik öntöttvas keretükkel a pálmafáknak megfelelő méretű kupolák létrehozására voltak alkalmasak. Az 1840-ben elkészült ház Charles Lanyon építész és Richard Turner vasműves közös munkájának eredménye.

A Nők Lapja Enteriőr 2018-as első számában további meseszép épületekről olvashattok és nézhettek meg képeket. A magazin április 25. óta kapható az újságosoknál.

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(architecturaldigest.com)