Lélegzetelállító templomok, hihetetlen hotelek vagy olyan híres nevezetességek, amelyeket legalább egyszer az életben mindenkinek látnia kell(ene). Ha ezeket már kipipáltuk a bakancslistánkon, akkor jöhetnek azok a kevésbé ismert városok és falvak, ahol igazi kincsekre bukkanhatunk. A HuffPost összeállításában csak ilyeneket találtunk.

Alberobello, Olaszország

Alberobello

Olaszország legszebb régiójában, Apuliában található ez a kisváros, ami igazi építészeti furcsaságnak számít. Lakosai a 14. században épült trullókban laknak – a négyszögletes alapterületű, kizárólag kőből épült, süveges tetős házak különleges látványt nyújtanak.

Nancy, Franciaország

Nancy

Párizs keleti részén, a német határ mellett található a titkos gyöngyszem, Nancy. Bár ez a hely (egyelőre) nem vonz annyi turistát, mint a Champs-Élysées, a festői városka hemzseg a kidolgozott, tipikusan francia épületektől. A barokk és szecessziós stílusban tündöklő létesítményeket XVIII. századi aranyozott kovácsoltvas kapuk és rokokó stílusban épült szökőkutak díszítik. Mesebeli látványt nyújtanak.

Vicenza, Olaszország

Vicenza

Vicenza a 16. századi olasz építész, Andrea Palladio mesterműve, a város Veneto tartományban, a napsütéses észak-olaszországi dombok között található. Kevésbé ismert, mint a szomszédos Velence vagy a közeli Bologna, kevesen tudják, hogy a csendes Vicenza az érintetlen olasz építészettel kecsegtet. Rusztikus villák és klasszicista architektúra jellemzi.

Brazília, Brazília

Brazília

Brazíliaváros egy igazán különleges és karizmatikus hely. Az építészeti paradicsomként is emlegetett város jó része Oscar Niemeyer keze munkáját dicséri. A legtöbb tervezésénél a hatalmas üveglapokat acéllal ötvözi, és tágas belső terek jellemzik még munkáját. 1987-ben a város bekerült az UNESCO világörökségi helyszínei közé.

Dunedin, Új-Zéland

Dunedin

Új-Zéland egyik alig ismert kisvárosa, Dunedin eddig még fel nem fedezett építészeti remekekkel rendelkezik. Gyakran nevezik a déli Edinburghnek, mivel a skót örökség révén bővelkedik a viktoriánus és az Edward-kori épületekben. A sötét bazaltból és mészkőből készült vasútállomás díszes homlokzata, gyönyörű gránitoszlopai, tornyai és csodálatos központi csarnoka kihagyhatatlan látnivaló.

Noto, Olaszország

Noto

A 18. századi kisváros a napsütötte Szicília szigetén fekszik. Mészkőből épült házai egészen különleges látványosságnak számítanak. A város architektúrája bizánci-arab elemekkel ötvözött. Pálmafái a természettel való szoros kapcsolatát jelzik, tereinek, utcáinak színei melegséggel töltik meg a mozgalmas települést. A főtéren barokk palotát is találunk, ahonnan többek között a fantasztikus panorámában is gyönyörködhetünk.

Morelia, Mexikó

Morelia vitathatatlanul Mexikó legszebb történelmi városa. A 16. századból származó fényűző architektúrája a reneszánsz, barokk és neoklasszikus stílus kombinációját mutatja be. A világörökség részét képező belváros bővelkedik a sok évszázados műemlékekben, számos múzeum is várja az ide látogatókat. Az egyik különlegessége például az 1984-ben készült, bronzszobrokkal díszített szökőkút, a Fuente de las Tarascas, ami három meztelen felsőtestű nőalakot ábrázol.

Szöveg: D. E.

(huffingtonpost.com)