Ezek a 2018-as Év Fája verseny legkülönlegesebbjei

2011 óta minden évben megrendezik az Európai Év Fája versenyt, ami a nagy hagyományokkal bíró cseh Év Fája verseny folytatásaként jött létre. A nevezők száma az évek alatt háromszorosára nőtt, ami azt mutatja, hogy a különböző országok fontosnak tartják természeti kincseiket. A győztest március 21-én hirdették ki Brüsszelben az Erdők Világnapján. Mivel a természet közelségét és védelmét fontosnak tartjuk, bemutatjuk az első tíz helyezettet.

1. helyezett – A fütyülő parafatölgy, Portugália

A fa az ágain ülő és daloló madaraknak köszönheti különleges nevét. Az 1783-ban elültetett tölgy kérgét már húsznál is többször is lehántották. Ennek a folyamatnak komoly szerepe van a parafatermelés mellett az ökoszisztéma és a klímaváltozás elleni küzdelemben is. A 234 éves fa a Guiness Rekordok Könyvében is szerepel a „világ legnagyobb parafatölgye” titulussal.

2. helyezett – Cabeza Buey ősi szilfái, Spanyolország

Cabeza Buey ősi szilfái pontosan heten vannak, és az extremadurai erdő utolsó képviselőiként tartják számon őket. A fák túlélték a holland szilfavészt is, ami csaknem egymillió fát pusztított el Spanyolországban. A hetes azóta is büszkén áll a történelmi és művészeti értékekkel bíró Lady Belen szentélyét uralva. A hely 1650 óta kedvelt a zarándokok körében is.

3. helyezett – A Belgorodi Erdők Öregje, Oroszország

A Belgorodi Erdők Öregje egy védett területen élő öreg tölgy, mely tanúja volt már számos történelmi eseménynek élete során. A fa a Nemzeti Természeti Örökség emlékműve, melyet nagy becsben tartanak a gyerekek is, és gyakran szerveznek köré ünnepségeket. A fa fontos jelképe a barátságnak, az egészségnek és az ősöknek is emléket állít. Gyakran szív alakba formálódnak a látogatók az öreg tölgy körül, megtestesítve ezzel a békét és szeretetet.

4. helyezett – Zengővárkony hős szelídgesztenyéje, Magyarország

A háromszáz éves magyar büszkeség méltán Zengővárkony legnagyobb kincse. A környéken lévő szelídgesztenyés nagyjából négyszáz falut ölel körbe, mely az ott élők számára ősidők óta hatalmas kincs a gazdag termés miatt. A győztes fa számos veszélyt túlélt már, például a kéregrákot és azt is, amikor a környékbeli lőtér őrzésére odarendelt katonák melegedés céljából felgyújtották.  A fa a helyiek számára a folytonosságot jelképezi, életben maradása és élni akarása erőt ad nekik.

5. helyezett – A Gilwelli Tölgy, Egyesült Királyság

A híres tölgyet a cserkészek fájának is hívják, mivel a fa az eppingi Gilwell parkban áll, ami a Robert Baden Powell által alapított cserkészmozgalom otthona. Az alapító 1908-ban örökbe is fogadta a fát, ami akkor még cseperedő tölgy volt csupán. Az óriás azóta a mozgalom világméretűvé válását jelképezi, a fiatalok számára pedig azt, hogy idővel és kitartással a kis dolgokból hatalmasak lehetnek.

6. helyezett – Bošáca almafája, Szlovákia

A fa, amit csak így neveznek: „az almafa, aki sosem adja fel”.  A büszkeség egy óriási gyümölcsösben áll, és egy jelképes sebhely is található a törzsén. Minden tavasszal csodás virágba borul, ősszel pedig gazdag termést hoz. Lombja az élet kihívásait jelképezi és azt, hogy sosem szabad feladni.

7. helyezett – A nagy platánfa – Trsteno szimbóluma, Horváthország

A nagy platánfa egy óriási és védett szimbólum, melynek szépsége rengeteg turistát vonz Dubrovnik városába. A facsemetét Konstantinápolyból hozta, és a 15. században ültette el Florio Jakob Antuno kapitány. A fa túlélte a hódításokat és minden támadást, köszönhetően a kellemes éghajlatnak és a gondoskodó környékbeli embereknek.

8. helyezett – Mamutfenyők Yuchbunarból, Bulgária

Pontosan három csodás mamutfenyő áll egymás mellett Bogoslov falu közelében, egy természetesen kialakult óriás fenyvesben. A mamutfenyők magjait a 19. században egy híres erdész vitte el Bulgáriába. A trió tagjai amúgy az ország legöregebbjei és legmagasabbjai, és fontos szerepet töltenek be az erdő történelmében. Sokan azért járnak csodájukra, hogy megölelhessék őket, és érezzék az energiájukat.

9. helyezett – A kvasicei diófa, Csehország

A fekete diófát 1790-ben ültették el a Lamberg gróf által létrehozott parkban. Később a grófné egy kápolnát is építtetett a fa mellé apjának emlékére, aki folyóba fulladt. A park ma már látogatható és – talán a történet miatt – egyfajta spirituális hely a kirándulók számára. 1997-ben egy nagy árvíz elöntötte ugyan a parkot, és a fa is víz alá került, de a szakértői figyelemnek hála felépült és azóta is ékes dísze a környéknek.

10. helyezett – A Boszorkányos Lucfenyő, Litvánia

A Boszorkányos Lucfenyő 34 méter magas, 18 darab 80 centiméteres ággal rendelkezik, mely egy kócos boszorkány alakjának képét adja ki. A legenda szerint az éppen arra járó boszorkánynak annyira megtetszett egy helybéli ember, hogy elfelejtett időben tovarepülni, és így változott a seprűje lucfenyővé. A mondát számos gyerekrajz is megörökítette.

Hazánk évek óta sikerekkel szerepel a versenyen, 2016-ban például első helyezést ért el Bátaszék legöregebb fájával, a molyhos tölggyel, 2015-ben pedig második lett a tatai nagy platánnal.

Szöveg: Légrádi Júlia, a Central Médiaakadémia hallgatója

(treeoftheyear.org)