Javában zajlik Indiában a világ legszínesebb fesztiválja, a Holi, amelyről csodálatos képeket látni a neten. Ennek hatására körbenéztünk kicsit, hogy más országokban hogyan várják a szeszélyes évszakot. Reméljük, most már tényleg megjön a napsütés!

Holi Fesztivál – India

A Holi a legnépszerűbb indiai ünnep, minden évben más időpontban, a holdnaptárhoz kötődve tartják meg, általában február vége és március első hete körül, teliholdkor. Kettőtől tíz napig tarthat a program, amely a tavasz kezdetét jelenti. Ilyenkor az emberek színes porfestékkel szórják le egymást, emlékezve ezzel Krisna cselekedeteire.

Mikor? Március 1–2.

Bollenstreeki Virágkarnevál – Hollandia

A holland virágparádé középpontjában rengeteg színes növény áll, amelyek hatalmasabbnál hatalmasabb építmények formájában kápráztatják el a közönséget. A tizenkét órás mozgó parádé a járművek kialakításával és nyilvános bemutatásával kezdődik. Az eseménnyel a tavaszi virágokat ünneplik. A színpompás növények a mai napig a holland kultúra részei, különösen a tulipánok, amelyek az ország aranykorára emlékeztetnek, amikor a virággal intenzíven kereskedtek.

Mikor?  Április 18.

Floriade Fesztivál – Ausztrália

Az ausztrál fesztivál egy viszonylag új keletű hagyomány, amelynek fókuszában szintén a színes virágok állnak. Canberrában egy hónapos az ünneplés, amikor több mint egymillió virág „veszi át az irányítást” a Commonwealth Park felett – a hatásuk lélegzetelállító. A fesztiválon koncertek és egyéb kulturális programok is hozzájárulnak az évszak köszöntéséhez.

Mikor? Április (ausztrál idő szerint)

Whuppity Scoorie – Skócia

A fesztivál olyan régi, hogy pontosan senki sem tudja, mikor és miért kezdték el tartani. A helyszín Lanark városa, ahol sötétedéskor a gyerekek futni indulnak a településen, gyűrött papírból készült gombócokkal a fejük körül körözve. A város harangját futják körbe, amíg az el nem üti a hat órát, pontosan hat hónapnyi csöndje után, megtörve ezzel a téli napokat.

Mikor? Március 1.

Hanami – Japán

A hanami szó szerint virágnézést jelent, a lényeg: minél többen gyönyörködjenek a virágzó cseresznyében és japán szilvában. Ez egy látványos és világszerte ismert esemény, amely a március végétől május elejéig tartó cseresznyefa-virágzáshoz köthető. A hagyomány több évszázados, ilyenkor piknikekkel, fák alatti sétákkal és hajózással ünneplik a tavaszt.

Mikor? Március vége–május eleje

Martia – Balkán-félsziget

Március a tavasz kapuja, a Balkánon is kapcsolódik egy rituálé az „új élet” eljöveteléhez. Az emberek itt is évszázadok óta ünnepelnek március első napján. A fő elem a Martia, amely egy tradicionális, piros és fehér fonalból készült, védelmező és szerencsehozó karkötő. Napjainkban már nemcsak a felnőttek, de a gyerekek is ünnepelnek, azaz viselik a jobb csuklójukon vagy a bal bokájukon a színes fonatot. A babona szerint a viseléssel messze tarthatják a betegségeket, és erősebbé válhatnak.

Mikor? Március 1.

Szöveg: L. J.

Képek: Instagram

(accuweather.com, theculturetrip.com)