A magyar film nagyot tarolt az elmúlt években, nemcsak itthon, de külföldön is. A következő összeállításban olyan filmes tehetségeket gyűjtöttünk össze – a teljesség igénye nélkül –, akikre méltán lehetünk büszkék. Listánkat Bucsi Rékával indítjuk, aki szombaton szoborral tért haza a Berlinaléról.

Az animációs filmes – Bucsi Réka

Bucsi Réka az idei Berlinaléről boldogan térhetett haza, ugyanis elnyerte az Audi Short Film Awardot Solar Work című animációs rövidfilmjéért. Nem idén szerepelt először a rangos fesztiválon, de most nyerte el első alkalommal a díjat, ami a mezőnyt tekintve is rendkívüli. Bucsi Réka szerint filmje nem más, mint egy galaktikus utazás.

A dokumentumfilmes – Tuza-Ritter Bernadett

A Woman Captured (Egy nő fogságban) című dokumentumfilm, Tuza-Ritter Bernadett alkotása az első egész estés magyar dokumentumfilm, amelyet a világ egyik legjelentősebb függetlenfilmes fesztiválja, a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába válogatott. Az alkotás a modern kori rabszolgaság témáját dolgozza fel, a főhős, Maris életén keresztül. Az erről készült interjúnkat ide kattintva olvashatjátok el.

A „testvérpár” színészek – Döbrösi Laura és Olasz Renátó

Márk és Míra az Aranyéletből úgy debütáltak a magyar közönség előtt, hogy azzal megleptek mindenkit. Olasz Renátó jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház társulatát erősíti, de természetesen láthatjuk a sorozat folytatásában is. Döbrösi Laura szerepelt Szász Attila legújabb filmjében, az Örök télben, emellett láthattuk a Félvilágban, az Egynyári kalandban és a Társasjáték című sorozatban is.

Az Oscar-díjas rendező – Deák Kristóf

Deák Kristóf nevét tavaly ismerte meg a nagyközönség, amikor a Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, vágó, forgatókönyvíró és filmproducer Mindenki című rövidfilmjéért elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscart. Tagja az Oscar-díjakról döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiának is. Érdekesség, hogy dolgozott Goda Krisztina mellett a Szabadság, szerelem című filmben, asszisztensként, illetve számos más produkcióban is részt vett.

A színházas titán, akit filmben is elcsíphetünk – Vecsei H. Miklós

A 2016-ban Junior Prima díjat nyert 25 éves színész igazi multitálentum. Átdolgozásokat, szövegkönyveket, dalszövegeket ír, megjelent két verseskötete, emellett a Vígszínház művésze, többek között A Pál utcai fiúkban is láthatjuk. Színházi szerepei mellett alkalmanként filmekben, sorozatokban is találkozhatunk vele, szerepelt a Csak színház és más semmi és az Egynyári kaland című sorozatokban is. A Nők Lapja Tél különszámában A Pál utcai fiúk című előadás kapcsán interjúvoltuk meg többedmagával, sőt, hamarosan a Nők Lapja címlapján is találkozhattok vele.

A filmes, akit színházban is láthatunk – Farkas Franciska

Farkas Franciska 2014-ben a Viktória: A zürichi expressz című filmmel futott be. Azóta játszott a Brazilokban, az Aranyéletben és a most megjelenő Örök télben. Emellett színházban is találkozhatunk vele, többek között a Makar Csudra című önálló estjében, a Thália Színházban láthatjuk. Korábbi, vele készült címlapinterjúnkból itt találtok ízelítőt.

 

Szöveg: M. M.

Fotó: Éclipse Film, IDFA – International Documentary Film Festival Amsterdam, hbo.hu, vigszinhaz.hu, Nők Lapja Archív – Galgóczy Németh Kristóf, berlinale.de