A világban a nőket érintő törvények sokszor szélsőséges mértéket öltenek. Nehéz elképzelnünk, hogy vannak nők, akiket elrabolhatnak, ha az elkövető feleségül veszi őket, vagy hogy fele annyit örökölhetnek, mint a férfiak.

Ahol nem bűn a nemi erőszak, ha az asszony férjezett

2013-ban a házasságon belüli erőszakot legalizáló törvényt fogadtak el Indiában. A törvény szerint „a férj és felesége közötti szexuális aktus nem minősül erőszaknak, amennyiben a feleség 15 évesnél idősebb”. Ezzel az ország legalizálta a családon belüli bántalmazást. Hasonló törvények vannak életben Szingapúrban és a Bahamákon is.

Ahol szabad nőket rabolni

Máltán és Libanonban a bűnt eltörlik, ha a bűntett elkövetője feleségül veszi az áldozatot. Máltán, ha egy férfi elrabol egy nőt, majd feleségül veszi, nem vonható felelősségre. Ugyanez az elgondolás érvényes Libanonban is, ahol nemi erőszak esetén reagálnak így a hivatalos szervek. Azonban, ha később elválnának, akkor a férfi ismét büntethető. Hasonló törvények vannak érvényben Etiópiában, Costa Ricában, Peruban, Uruguayban és Guatemalában is.

Ahol a férjek megverhetik feleségeiket

Nigériában elfogadott az, ha egy férj jobbító, nevelő szándékkal ütlegeli a feleségét. Emellett elfogadott az is, ha a tanár megveri a diákot.

Ahol a férfiak határozzák meg, hogy mi legyen a nő munkája

A Kongói Demokratikus Köztársaságban a férj beleegyezése nélkül a nő nem mehet sehova, nem jelenhet meg a bíróságon, és mindig követnie kell a férjét, akárhova megy is. Guineában a nőknek ugyanaz kell legyen a foglalkozásuk, mint a férjeiknek, kivéve, ha a férj engedélyt ad a változtatásra.

Ahol a házasságtörő nőkre halál vár

Egyiptomban, ha egy férfi rajtakapja a feleségét egy másik férfival, akkor dühében megölheti, tettéért csak elzárásban részesítik.

Ahol a férfiak kétszer annyit örökölnek, mint a nők

Az Egyesült Arab Emírségekben és Tunéziában a nők, ha örökölnek, az örökségüknek mindössze a felét kaphatják meg. Tunéziában az a legmeghökkentőbb, ha egy nő például házat vagy telket örököl, annak is csak a fele a jogos jussa.

Ahol egy nő saját elhatározásból nem válhat

Izraelben a nők nem válhatnak el, csak a férjeik beleegyezésével. Egy 1995-ös ügyben egy nő el szeretett volna válni férjétől, akitől több mint 6 éve külön élt. A bíróság nem egyezett bele, mivel a férj nem hagyta jóvá a válást.

Ahol a nő szava a bíróságon nem számít

Iránban szerencséje van annak a bűnelkövetőnek, aki ellen csak nő tud tanúskodni, ugyanis a bíróságon a nők csak kivételes esetben szólalhatnak fel.

 

A Nők Lapja 2018/5. lapszámában kiemelten foglalkozunk a nőket ért zaklatási ügyek kapcsán azzal, hogy mi a tanulság a nők és a férfiak számára a történtekből. A magazin január 31-től kapható az újságosoknál.

Szöveg: M. M.

Fotó: Thinkstock

(thedailybeast.com)