7 elgondolkodtató idézet Salvador Dalítól a hét minden napjára

Salvador Dalí művészete zavarba ejtő és lenyűgöző egyszerre. Nemcsak a képei, de a gondolatai is megérnek egy misét. Írásaival, csak úgy, mint festményeivel kitágítja a képzelet határait, és új szintre emeli a kreativitás fogalmát. A szürrealizmus mestere 29 éve halt meg, rá emlékezünk.

HÉTFŐ

“Nagyon ritkán süllyedek odáig az életben, hogy civilbe öltözzem. Én mindig Dalí egyenruhában járok.”

Vagyis mindig vállaljuk önmagunkat. Miért ne vehetnénk fel a pirosat a rózsaszínnel, ha az fejezi ki leginkább személyiségünket, vagy miért ne hordhatnánk répa alakú fülbevalót, ha egyszer imádjuk a répát?

KEDD

“Saját világegyetemmel rendelkezni jobb, mint autótulajdonosnak lenni.”

Kétségtelen. A fantáziánk az egyik legnagyobb kincsünk, de, hogy el ne kopjon, használjuk rendszeresen! Dalí művei segítségünkre lesznek, ha egy kicsit barangolnánk a képzeletünk világában.

SZERDA

„Minden reggel úgy ébredek, hogy a legnagyobb élvezettel veszem tudomásul, hogy én magam vagyok Salvador Dalí.”

Ha ezt mind elmondhatnánk magunkról, és valóban képesek volnánk így indítani a napunkat, akkor mindenkinek rendben lenne a lelki egészsége. Tegyünk egy próbát, kezdjünk minden reggelt a tükör előtt ezzel a mondattal! Persze Dalí nélkül a végén. ;)

CSÜTÖRTÖK

„Egy kubista festő, aki centiméterre követi Picasso munkáját, név szerint Manuel Angeles Ortiz mutatott be Picassónak. Ortiz Lorca barátja volt, így ismertem meg őt. Amikor megérkeztem Picassóhoz a Rue La Boétre-re olyan meghatott és tisztelettudó voltam, mintha a Pápához mentem volna kihallgatásra. Eljöttem Önhöz – mondtam neki – mielőtt meglátogatnám a Louvre-t. Nagyon helyes, – válaszolta ő.”

Elképesztő lehetett akkoriban! Mit nem adnánk, ha visszamehetnénk a múltba, és leültethetnénk egy asztalhoz Dalít, Lorcát és Picassót. Csak hallgatnánk és áhítattal bámulnánk őket.

PÉNTEK

„Nem az a festő, akinek ihlete van, hanem, aki másokat inspirálni tud.”

Ugyanez igaz minden szakmára. Az életünk csúcspontja, ha inspirálni tudunk másokat azzal, ahogyan élünk, ha segíthetünk másoknak abban, hogy beteljesítsék önmagukat.

SZOMBAT

„Csak olyasmit olvasok szívesen, amit nem értek. S mivel nem értem, számtalan értelmezést el tudok képzelni.”

Mi ezért olvassuk például az Egy zseni naplóját. Dalí naplója telis-tele van olyan képekkel, amelyek az asszociációk tárházának kapuját nyitják meg előttünk.

VASÁRNAP

„Egy szép napon majd hivatalosan is elismerik, hogy, amit mi valóságnak kereszteltünk el az még inkább illúzió, mint az álmok világa.”

Az biztos, hogy Dalí nem csak a hasára ütött, amikor ezt állította, ugyanis rengeteget foglalkozott az álmok mibenlétével. Dalíhoz és a szürrealistákhoz kötődik az úgynevezett álomvadászat módszere is. Az álomvadászat során a társaságból valaki elaludt, majd a többiek felébresztették, és azon melegében el kellett mesélnie, hogy mit álmodott. Izgalmas.

 

Szöveg: M.M.

Nyitókép: theredlist.com