Az egyik legismertebb magyar építész, Ybl Miklós öt fantasztikus alkotása

Ybl Miklós életművében olyan épületek szerepelnek, amelyek manapság is meghatározó részei Budapest arculatának. Akármerre megyünk a belvárosban, mindenütt rácsodálkozhatunk egy-egy általa tervezett, szépséges épületre. A 19. század ikonikus építésze 205 éve született, rá emlékezünk öt jelentős alkotásával.

Szent István-bazilika

A Szent István-bazilika Budapest és talán az ország egyik legjelentősebb műemléke, itt őrzik a Szent Jobbot. 1845-ben Hild József kapott megbízást a bazilika terveinek elkészítésére, a történelem viharai miatt azonban az építés elhúzódott. Hild 1867-ben meghalt, ezek után kiderült, hogy több gond is van az épülettel, ezért az építési tervek átdolgozására és a munkálatok vezetésére Ybl Miklóst kérték fel. Az épület a maga 96 méteres magasságával az ország egyik legmagasabbja.

Fővámház

Ybl 1870-ben fogott hozzá a mai Corvinus Egyetem épületének megalkotásához, amely korábban Fővámházként funkcionált. Az épület 1874. május 1-jére készült el, alapterülete több mint 9500 négyzetméter. A II. világháború alatt súlyos károk érték. Az újjáépítést 1946-ban kezdték el, és a helyreállítást már az új funkciónak megfelelően folytatták. A rekonstrukció során az eredeti architektúra sok értékét sikerült visszaállítani.

Magyar Állami Operaház

1875-ben Ybl nyerte el az Operaház pályadíját, a titkos szavazáson nyolc szavazat közül hét szólt mellette. Ezután csaknem tíz éven keresztül épült Budapest emblematikus épülete, amely 1884. szeptember 27-én a Bánk bán előadásával nyílt meg. A megnyitón Erkel Ferenc vezényelt, és az uralkodó, I. Ferenc József is jelen volt.

Assisi Szent Ferenc-plébánia (Ferencváros)

A Bakáts téren álló templom építtetésekor Ybl az eklektikus stílus jegyeit vette figyelembe, és ez alapján alkotta meg Budapest első, a 19. századi viszonyokhoz mérten korszerűnek mondott templomát. Több mint tíz éven keresztül dolgoztak rajta, 1879-ben szentelték fel, a munkálatokat Erzsébet királyné (Sisi) anyagilag is támogatta. A benne lévő freskók Lotz Károly és Than Mór alkotásai.

Várkert Bazár

 
Az Operaházzal egy időben, 1875 és 1882 között Ybl a Várkert Bazár megvalósításán is dolgozott. A nemrég felújított épületegyüttes kiemelkedő műemlék, a világörökség része, és mint Ybl legtöbb alkotása, ez is neoreneszánsz stílusú. Korábban kereskedelmi funkciót töltött be, üzletekkel volt tele, a második világháborúban azonban súlyosan megrongálódott. A felújítási munkálatokra 2013-ig kellett várni.

Összeállította: M. M.

(Fortepan, Wikipedia)