Szülőnek lenni talán az egyik legnehezebb feladat. A mindennapok során gyakran elvesztjük a türelmünket, sokszor ingerültek és elhamarkodottak vagyunk. Ilyenkor nem árt emlékeztetni magunkat erre az igazán fontos kötelezettségre és annak szépségeire.

gyereknevelés

Sue Atkins

„Nem létezik olyan, hogy tökéletes szülő. Szóval egyszerűen csak legyünk igazi szülők!”

Richard Dawkins

„Ne sulykolj semmit a gyermekeidnek! Tanítsd meg őket gondolkodni, tapasztalatokat értékelni és veled ellenkezni!”

Papp Lajos

„Ahhoz, hogy a gyerekek fölnőjenek, nem kell külön szoba, mindegyik szobába külön tévé, a gyermekneveléshez család kell.”

Vekerdy Tamás

„A család formálja legjobban a gyereket. Ha egy család jó állapotban van, akkor ellensúlyként tud megjelenni a környezeti hatásokkal szemben.”

Szendi Gábor

„Felemelő látni, ahogy a madármama repülni tanítja kicsinyeit. »Szárnyakat adni« egyszerre jelenti azt, hogy a szülő megismerteti fiókáját a legfontosabb dologgal, a szárnyalással; ám egyúttal azt is, hogy szárnyára bocsátja: »Tőlem már megtanultál minden megtanulhatót. Mostantól éld a saját életed!«”

Steve Biddulph

„Ha kedvesen bánnak veled, kedvessé válsz, ha érzékenyen bánnak veled, empatikus leszel, ha őszintén bánnak veled, őszinte leszel.”

Emma Goldman

„Még senki sem fedezte fel, hogy milyen mély együttérzés, kedvesség és nagylelkűség rejtőzik egy gyerek lelkében. A helyes nevelés legfőbb feladata, hogy feltárja e kincseket.”

Müller Péter

„A tanítás csak információt tölt a fejekbe, de a nevelés: növel. Nem mennyiséget ad, hanem minőséget. Segít egy rózsának igazi rózsává válni. És egy gyereknek megtalálni és kibontani önmagát.”

Lao-Ce

„Megszülni és felnevelni,
létrehozni és nem kívánni,
megalkotni és nem birtokolni,
hatalmaskodás nélkül vezetni:
ezt kell a legnagyobb jónak nevezni.”

Szabó Magda

„Gyereket csak egyféleképpen lehet nevelni. Ha maga hideget fúj rá, én meg meleget, még megfázik. Még nagyon gyönge a lelke. El ne feledje!”

Fotó: Thinkstock