Hiába a nehezen kezelhető természet és a rengeteg sztárallűr, Vivien Leigh a filmtörténet egyik olyan legendája, akire 106 évvel a születése után is van miért emlékezni.

A betegség, ami meghatározta az életét

A színésznő bipoláris zavarban, vagy ismertebb nevén mániás depresszióban szenvedett, ami 20 évig tartó házasságát is tönkretette. Laurence Olivier egy idő után nem tudott mit kezdeni a gyakori dühkitöréseivel és hangulatváltozásaival, ezért máshol kereste a boldogságot.

Szakmai mélypont

A betegsége a karrierjére is hatással volt. Nehezen kezelhető természete miatt az 1954-es Elefántjárat című filmből például egyszerűen kirúgták, a helyét Elizabeth Taylor vette át.

A név kötelez

Az ügynöke még az Elfújta a szél sikere előtt azt javasolta a sztárnak, hogy vegye fel az April Morn művésznevet, ám ő úgy gondolta, hogy Vivien Leigh néven jobban tud majd érvényesülni a szakmában.

Kedvencei a macskák

A színésznő imádta az állatokat, de különösen a macskákért rajongott.

Bélyegen is szerepelt

Az Elfújta a szél sikerére való tekintettel az amerikai kormány Rhett Butler és Scarlett O’Hara képével ellátott bélyeget dobott a piacra 1939-ben. Egyébként több klasszikust is feldolgoztak ilyen formában, az Óz, a csodák csodája, a Hatosfogat és a Kék csillag szintén megjelent a ’30-as évek végén a postahivatalokban.

A nagybetűs Szerep

Saját elmondása szerint az összes szerepe közül Myra Lester bőrébe bújt a legszívesebben a Waterloo Híd forgatásán, pedig aligha ez volt a leghíresebb alakítása.

Díjak a fürdőszobában

Kétszer is elnyerte a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat. Az első szobrocskát az 1940-ben Scarlett O’Hara megformálásáért ítélték neki oda, a másikat 1952-ben A vágy villamosában Blanche DuBois szerepéért vihette haza. Mindkét díjat a fürdőszobájában tartotta.

Ő sem volt tökéletes

A színésznő gyűlölte a nagy kezeit, ezért karrierje során több mint 150 pár kesztyűt csináltatott magának, hogy elfedje őket.

Drágaság…

Az édesapjától kapta a Vivling becenevet, ami a Vivian (eredetileg a-val írta a nevét) és a darling (magyarul: drágám) szavak kombinációjából született. Szerintünk ez nagyon aranyos.

Korai halál

A színésznő 1967-ben, 53 évesen vesztette életét tuberkulózis következtében. Tiszteletére a West End színházainak világító fénytáblái egy órára teljesen elsötétedtek.

 

Szöveg: D. A.

Fotó: theredlist.com

(IMDb)