Elgondolkodtató idézetek az érzelmekről és az életről Jiři Menzeltől

Jiři Menzel művészetét aligha kell bemutatni, a filmrendező-színész az első pillanattól kezdve kiváló érzékkel válogatta meg, milyen alkotásokhoz adja a nevét. Ez hozta el számára 1966-ban az Oscar-díjat a Szigorúan ellenőrzött vonatokért, 1990-ben pedig az Aranymedvét a Pacsirták cérnaszálon című moziért. Most tőle idézünk elgondolkodtató mondatokat.

Az önbecsülés hiánya

„A felfuvalkodottság rendszerint a bizonytalanságból fakad. Aki biztos magában, biztos a dolgában, annak nem kell felfuvalkodnia, nem kell arca komolyságával még nagyobb fontosságot tulajdonítania mondandójának.”

A kételkedés hatékonysága

„Sohasem éreztem magamban késztetést arra, hogy ellentmondást nem tűrően állítsak valamit, ugyanis a kételkedés rendszerint gyümölcsözőbb.”

Derűlátás és kétely

„A derűlátás hit, hogy az elkövetkező évek boldogak lesznek. A kétely pedig megóvja az optimizmust a vakságtól, és óvatosságra int.”

A média ereje

„A színészek semmivel se rosszabbak a többi embernél. Csak pechjük van, hogy botlásaik nyilvánosak, és nem merülnek feledésbe.”

A hiúság fáj

„Hasztalan mondogatja magának az ember, hogy mindig harcolnia kellene a hiúsága ellen. Minduntalan meglepődik, mennyire nagyra tartja magát és munkáját, mennyire érzékeny, sőt túl érzékeny a hírnevére. Mindig meghökkent, hogy a lelkemen ejtett legkisebb karcolás is mennyire tud fájni.”

Az igazi művészek titka

„Egy igaz Művész új utakat keres, önmegvalósításra törekszik, és nem törődik azzal, hogy művészetét vajon más is követni tudja, más is megérti. Az ilyen művész elsőrendű minősége az eredetiség.”

Az empátia kulcsfontosságú

„Az orvos is ember, és nem fordulhat el a szenvedéstől, amely az élet utolsó perceit rendszerint kíséri. A naponta látott gyötrelem és fájdalom nem tehet bennünket közömbössé.”

(Kiemelt kép: IMDb)