A Föld rengeteg csodát rejt, nemcsak a felszínen, hanem az alatt is. A barlangászok világnapján ma a világ leggyönyörűbb képződményeihez kalauzolunk benneteket.

Soon Dong barlang, Vietnám

A vietnámi Soon Dong barlang a világ egyik legnagyobb barlangja. Számtalan csodát rejteget, külön ökoszisztémával és klímával rendelkezik.

A Mutnovsky vulkán melletti barlang, Oroszország

A  Mutnovsky vulkán mellett elhelyezkedő jégbarlang gleccserekkel van tarkítva.  Ezek közül néhányat azok a szellőzőnyílások alakították, amik a vulkanikus hőt és a fumarolokat tartalmazó gázokat szabadítják fel.

Naicai bánya, Mexikó

A Naicai bányában találhatóak a legnagyobb kristályok, amiket szabad szemmel látni lehet. Annak ellenére, hogy a mélysége és a hőmérséklete miatt a széles nyilvánosság számára nem látogatható, szakértők és merész fotósok mégis rengeteg képen örökítik meg minden évben a gyönyörűségét.

A Vatnajokull gleccser barlang, Izland

Ez a barlang Európa legnagyobb gleccserében, a Vatnajokullban található. Az ehhez hasonló barlangok a gleccserek olvadásával jöhetnek létre, éppen ezért veszélyesek is, a gleccserek ugyanis folyamatosan megtörnek és változnak.

Batu barlang, Malajzia

A malajziai Batu barlangot az angol és a kínai telepesek, valamint az őshonos Temuan nép használta.  A benne található denevér ürüléket mezőgazdasági célból bányászták, most azonban a csodálatos szobrokkal díszített hely nyitva áll a látogatók előtt is.

Mendenhall gleccser barlang, Amerikai Egyesült Államok

Ez a lenyűgöző jégbarlang része a Mendenhall gleccsernek Alaszkában. A látványos jelenséget a gleccserek alakították ki, ám azok folyamatos változásai miatt közel sem biztos, hogy sokáig megmarad még.

Algarve barlang, Portugália

A sziklák felületének oldhatósága miatt, Portugáliánál a víz ilyen csodálatos képződményeket képes létrehozni. Az Algarve barlang Lagos közelében csak hajóval érhető el.

Szentjánosbogár-barlang, Új-Zéland

Az új-zélandi Szentjánosbogár-barlang az egyedülálló, világító rovarok otthona, amik fényükkel igyekeznek odavonzani a zsákmányukat.

Tham Lod barlang, Thaiföld

A Nam Lang folyó is keresztülcsordogál a Tham Lod barlangon, amit csodaszép cseppkövekkel díszített a természet.

Kyaut barlang, Mianmar

Amilyen keveset lehet tudni erről a barlangról, annál jobban lenyűgöz minket gyönyörűsége. Ma buddhista templomként is használják.

Még több fotót nézhettek meg szebbnél szebb barlangokról ide kattintva.

Összeállította: F.R

Fotó: boredpanda.com