A történelem során a világítótornyok fontos szerepet töltöttek be: beragyogták az eget az éjszakai sötétségben és irányt mutattak a hajósoknak. Bár a technikának köszönhetően mára funkciójukat vesztették, ezek a csodás épületek továbbra is őrként magasodnak a sziklaperemeken, arra várva, hogy ismét felfedezzék őket. A világítótornyok napja alkalmából mi most megtettük ezt.

Point of Ayr világítótorony, Wales

A Point os Ayr fényével 1776 és 1884 között szolgálta a hajósokat, ám azóta leginkább az állítólag itt észlelt paranormális tevékenységekről hírhedt. Állítólag egy Raymond nevű férfi szelleme kísért benne, aki korábban toronyőrként dolgozott az épületben, de belehalt a lázba. 2009-ben az épület tulajdonosa úgy döntött, szobrot emeltet a kísérteties alaknak, azóta az erkélyre épített installáció kedvelt turistalátványosság lett.

St. Mary’s világítótorony, Anglia

Az 1898-ban épült világítótorony azzal a céllal épült, hogy figyelmeztesse a hajósokat a Whitley-öböl sziklás partszakaszaira. Bár mint őrtorony már nem működik, mégsem feledkeztek meg róla az emberek: rengeteg esküvőt tartanak a helyszínen, annak ellenére is, hogy csak apály idején lehet megközelíteni.

Pancha-szigeti világítótorony, Spanyolország

A Pancha-sziget monstruma ugyan nem tartozik a legkülönlegesebb világítótornyok közé – legalábbis építészeti szempontból –, ám elhelyezkedését tekintve lenyűgöző adottságokkal rendelkezik, ezért kedvelik annyira a környékre látogató turisták. A látvány magáért beszél.

Bodie-szigeti világítótorony, USA

Az Észak-Karolinában álló építmény egyike annak a néhány amerikai tégla világítótoronynak, amelyeket nemrégiben újítottak fel. Igaz, rá is fért az átalakítás, hiszen 1872-ben emelték az épületet, így a látogatókra nézve már veszélyes volt. Most azonban újra régi fényében tündököl, tehát aki készen áll 214 lépcsőfokot megtenni, hogy feljusson a tetejére és körbenézzen onnan, megteheti. :)

Constance-tó világítótorony, Németország

Az 1856-ban épült világítótorony nem csak Európa egyik legszebb épülete, de egyúttal az egyik legkülönlegesebb is, ugyanis a torony oldalába épített órát Lindau városában szinten mindenhonnan látni lehet.

Rubjerg Knude világítótorony, Dánia

A Rubjerg Knude világítótoronynál szebbet festeni sem lehetne: homokos partjával, a kék vízzel és rusztikus külsejével úgy néz ki, mint egy romantikus film díszlete. Sajnos azonban ez már nem sokáig lesz így, ahogyan az a képen is látszik, az ár-apály váltakozása miatt az épület előbb-utóbb megadja magát a víz erejének: ha hihetünk az előrejelzéseknek, már csak néhány évig lehet megtekinteni, mielőtt teljesen odavész.

Seacow Head világítótorony, Kanada

A Prince Edward-sziget neve ismerősen csenghet, itt forgatták ugyanis a Váratlan utazás című sorozatot, amelynek egyik meghatározó díszlete volt a Seacow Head világítótorony. Ez volt az otthona Gus Pike-nak, de a többi gyerek is gyakran felbukkant a fehér épület mellett. A világítótorony érdekessége, hogy 1979-ben került át jelenlegi helyére, ugyanis a vízerózió miatt félő volt, hogy ez is tönkremegy.

Veli Rat világítótorony, Horvátország

Az itt bemutatott világítótornyok közül a Veli Rat az egyetlen, ami szállóként is funkcionál. A 40 méter magas toronyból gyönyörű kilátás nyílik az Adriai-tenger kavicsos partjaira és vizére, sőt, a közeli erdőkig is ellátni innen.

Start Point világítótorony, Anglia

A dél-angliai Devonban álló Start Point világítótornyot 1836-ban építették, ám az évek során számos változáson esett át – 1993-ban például automatizálták is. Egyike azoknak a világítótornyoknak, amik jelenleg is működnek.

Punta Carena világítótorony, Olaszország

A Punta Carena világítótornyot 1862-ben építették, de csak 1867-ben kezdett üzemelni – azóta azonban változatlanul segíti a hajósok életét. Építésekor a második legnagyobb torony volt Olaszországban, ma már azonban inkább nem mindennapi elhelyezkedése miatt csodálják.

Szöveg: D.A.

Forrás: Pinterest, Thinkstock