A kor előrehaladtával és a technikai vívmányok térnyerésével az ember mindig más és más területeken dolgozhat, ennek következtében azonban számtalan régi mesterség eltűnik az idő előrehaladtával. Összeállításunkban ezekre emlékezünk.

Lámpagyújtó

Az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején az utcai lámpák még nem elektromos árammal működtek, hanem egy erre szakosodott ember gyújtotta meg őket.

Tejesember

Az 1950-es években minden nap a tejesember látta el az embereket a tápláló itallal, a hűtőszekrények térnyerésével a háztartásokban azonban szépen lassan ez a professzió is megszűnt.

Liftkezelő

Ma a liftek használatához elég csak megnyomni egy gombot, régen azonban egy erre szakosodott ember csukta be az ajtókat, indította el a gépezetet, és állította be annak haladási sebességét.

Sorszedő

A nyomdaiparban és az újságkiadásnál a sorszedést sokáig nem külön gép, hanem a sorszedő ember végezte. A számítógépek korában már el sem tudunk képzelni ilyet.

Telefonos kisasszony

Régen a távolsági hívásokat ők kapcsolták össze manuálisan az erre fenntartott központban. Ez a foglalkozás a nyolcvanas évekre teljesen eltűnt.

Gépíró

Természetesen ma is létezik hasonló munkakör, csak nem írógépeken, hanem számítógépeken végzik. A gépírói állás annak idején nagy népszerűségnek örvendett az adminisztrációs, kiadói és ipari vállalatoknál.

Óratekerő

A foglalkozás pontosan azt takarta, amit a neve sugall. Annak idején ugyanis nem elektronikus rendszerrel lehetett feltekerni az órákat, hanem egy szakember végezte azt el.

Jegesember

Az 1800-as években hűtőszekrények híján a jegesember által vágott tömböket használták a háztartásokban az étel hidegen tartására és tartósítására.

Pénztárgép kezelő

Ezt a feladatot ma szinte bárki el tudja végezni, régen azonban külön képesítés kellett hozzá, hogy valaki az óriási pénztárgépet kezelhesse.

Piócagyűjtő

Az orvoslásban a 19. században nagy szerepet tulajdonítottak a piócáknak, akik a rossz, toxinokkal teli vértől tisztították meg a beteget. Ezeket az állatokat azonban előtte be is kellett gyűjteni – ez volt a piócagyűjtők dolga.

Összeállította: F.R.

Fotó: countryliving.com

(countryliving.com)