10 Trónok harca-karakter, akiket valós történelmi személyek ihlettek

Alig két hét múlva folytatódik a világ egyik legsikeresebb sorozata, a Trónok harca. Izgalmas történetét ugyan a képzelet szülte, ám a benne szereplő karakterek egy részének – a jelek szerint – nagyon is valóság vonatkozásuk van.

Cersei Lannister és Boleyn Anna

Trónok harca: Cersei szerelmi viszonyt folytat ikertestvérével, Jamie-vel, ami a történet egyik sarokköve.

Történelmi párhuzam: Boleyn Annát többek közt amiatt végeztette ki férje, VIII. Henrik, mert a feltételezések szerint vérfertőzést követett el testvérével, Györggyel.

Yara Greyjoy és Matild császárnő

 

Trónok harca: Miután idősebb fivére elhunyt, öccsét pedig a Starkok szolgálatába állították, Yara Greyjoy lett édesapja örököse. A vastrónt is ő készült átvenni, miután Balon meghalt. A Vas-szigetek lakói azonban nem gondolták, hogy egy nő alkalmas lenne népük vezetésére, ezért Yara frissen előkerült nagybátyját választották vezetőnek.

Történelmi párhuzam: I. Henrik elvesztette fiát, így másik törvényes örökösét, Matildot jelölte ki utódjának a trónon. Ezt a nő unokatestvére, Blois-i István ellenezte. I. Henrik halála után polgárháború robbant ki a koronáért, amit végül István ragadott magához.

 Daenerys Targaryen és VII. Henrik

Trónok harca: Daenerys Targaryen házának utolsó túlélője. A sárkányok anyja száműzetésben élt évekig.

Történelmi párhuzam: VII. Henrik volt a Lancaster-család utolsó tagja, a rózsák háborújában ugyanis IV. Eduárd király sorra kivégeztette vagy száműzte a rokonait. Egy ideig neki is bujkálnia kellett, mielőtt megszerezte volna a trónt. A zászlóján egyébként vörös sárkány képe díszelgett.

Talisa Stark és Woodville Erzsébet

Trónok harca: Robb Stark értékes szövetségeseket veszített, amikor ígéretétől eltérve nem Walder Frey egyik lányát vette nőül, hanem szerelemből házasodott Talisával.

Történelmi párhuzam: Woodville Erzsébetből az első közrendű származású angol királynő lett, miután szépségével megbabonázta az uralkodót és hozzáment IV. Eduárd angol királyhoz.

Tywin Lennister és Richard Neville, a Királycsináló

Trónok harca: Tywin Lennister Westeros egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb nemese volt, aki a király segítőjeként is szolgált.

Történelmi párhuzam: Richard Neville, Warwick grófja fontos szerepet vállalt a rózsák háborúja során, ő szerezte meg a koronát IV. Eduárd királynak. Később azonban segített elkergetni őt és VI. Henriket ültette a trónra.

Robert Baratheon és IV. Eduárd

Trónok harca: Lázadó fiatalként Robert Baratheon leigázta Aerys királyt.

Történelmi párhuzam: A jóképű IV. Eduárd a rózsák háborúja során vette el a trónt VI. Henriktől.

Viserys Targaryen és Marcus Licinius Crassus

Trónok harca: Daenerys instabil és hatalomvágyó bátyja azután kapott „arany koronát” testvére férjétől, Khal Drogótól, hogy a lányra támadt.

Történelmi párhuzam: Marcus Licinius Crassus római hadvezér Julius Caesar szövetségese volt. A parthusok ellen vezetett háború során gyilkolták meg. A vesztes csata után a fejét a parthusok uralkodója elé vitték, aki a rendkívül kapzsi hírében álló Crassus szájába aranyat öntetett, mondván: „akinek lelkét a kincs utáni vágy tüzelte, annak élettelen testét még holtában is égesse az arany”.

Sansa Stark és Neville Anna angol királyné

Trónok harca: A fiatal Sansa Starkot a kegyetlen Joffrey-nak ígérték, majd mégis Tyrion Lennisterhez kellett hozzámennie, később pedig a vérszomjas Ramsay-hez adták nőül.

Történelmi párhuzam: Neville Anna, a Warwick-i herceg örököse 14 éves korában kötött házasságot VI. Henrik fiával, Eduárddal. Hónapokkal később azonban férjét és apját egy csatában megölték. Később III. Richárdhoz ment hozzá, hogy mentse vagyonát.

Tarth-i Brienne és Jeanne D’Arc

Trónok harca: Az eltökélt és hűséges Brienne páncéljával és kardjával védelmezi aktuális urát, illetve úrhölgyét – jelenleg Sansát.

Történelmi párhuzam: Jeanne D’Arc, a történelem egyik leghíresebb asszonya nőként sem félt csatába vonulni, hogy megvédje népét.

Stannis Baratheon és III. Richárd

Trónok harca: Robert Baratheon testvére meg volt győződve arról, hogy nem a király fia, hanem ő a trón törvényes örököse, ezért harcba indult. Végül ez okozta a vesztét is.

Történelmi párhuzam: IV. Eduárd bátyja, Richárd egy rendeletet bocsátott ki, melyben leszögezte, hogy unokaöccsei nem jogosultak az uralkodásra, majd magához vette a trónt.

Szöveg: F.R.

Fotó: telegraph.co.uk

(telegraph.co.uk)