15 lélegzetelállító elhagyatott hely, amit egyszer látni kell

Új divat hódít: az urbex szerelmesei utazásuk során nem festői tájakat barangolnak be, hanem olyan elhagyatott helyekre látogatnak el, amiknek megkapó története szinte sugárzik a falakból. Ilyen épületeket mutatunk most.

Plymouth, Karib-tenger

A dicső múlt emlékének maradványai még mindig szétszóródva találhatóak meg a mára már szinte teljesen evakuált Montserratban, a Karib-tenger egyik szigetének fővárosában. A helyet ugyanis a 20.század elejétől rengeteg természeti katasztrófa sújtotta, ami jelentős károkat okozott a gazdaságban.

Szellemszálloda Japánban

A „Japán Hawaii”-ként emlegették azt a hotelt, ami a hetvenes és nyolcvanas években nagyon népszerű volt az országban. A kilencvenes évek gazdasági válsága miatt azonban örökre bezárta kapuit.

A valaha volt gyémántváros, Kolmanskop

A namíbiai település gazdasága az 1900-as évek elején lendült fel, amikor a német telepesek rájöttek, hogy a terület gyémántokban gazdag. Az aranykor azonban nem tartott sokáig, az első világháború után a készletek kezdtek kimerülni,  Kolmanskop pedig az 1950-es években teljesen elnéptelenedett.

Iskola Pripjatyban

A csernobili atomerőmű 4-es blokkja 1986-ban robbant fel. A katasztrófa területétől 3 kilométerre fekszik Pripjaty, ami nagyrészt a reaktorban dolgozók és azok családjának lakóhelye volt.

Nara Dreamland, ami az egyik legvidámabb hely volt a világon

A vidámparkot 1961-ben építették, és rendkívül népszerű volt, egészen addig, amíg nem messze tőle fel nem épült a Tokyo Disney Sea és az Osaka Universal Studios szórakoztatóközpontja. A vidámpark 2006-ban zárt be.

Az utolsó ház a Holland-szigeteken

Ez az épület az egykor meglehetősen virágzó szigeti kolónia része volt az Egyesült Államokban, a Chesapeake-öbölben, mielőtt a talaj eróziója tönkretette volna az ottaniak élőhelyét. Ez a ház maradt fent a legtovább.

Michigan Központi Állomás Detroitban

Az állomást 1913-ban építették, a cél pedig az volt, hogy egy tömegközlekedési csomópontot hozzanak vele létre Detroitban. Az építéskor azonban számos tervezési hibát vétettek a kivitelezők, ami miatt az épületet 1988-ban teljesen le kellett zárni.

Szuhumi elhagyatott vonatállomása

Abházia fővárosában, Szuhumiban is csodaszép állomást hagytak hátra. Az épület az 1992 és 1993 között dúló háború alatt maradt magára.

Elsüllyesztett kínai város Shi Chengben

Az Oroszlánvárost még a Han-dinasztia alapította több mint 2000 évvel ezelőtt. Az ősi város 1959-ben süllyedt el, miután a kínai kormány egy új vízi erőmű és gát megépítéséről döntött, amit a vidék elárasztásával tudtak létrehozni.

Beelitz lepusztult katonai kórháza  

Az 1800-as években épült kórházban 1916-ban még Adolf Hitlert is kezelték. Az épület nagy része 1995-ben ürült ki, miután a szovjetek kivonultak a kórházból.

Gunkanjima, a világörökség része

A Nagaszakitól 15 kilométerre fekvő Gunkanjima szigete egy virágzó szénbánya volt, míg utolsó tulajdonosa, a Mitsubishi 1974-ben be nem zárta az üzemet.

Úszó esőerdő Ausztráliában

A második világháború után a sérült hadihajókat a Homebush-öbölben szedték szét, ám miután a bontót bezárták, több hajó maradt a vízen lebegve.

A Maunsell-féle erődök

A Temze és a Mersey folyók közelében találhatóak a Maunsell-féle erődök, amiknek az volt a feladatuk, hogy a második világháború idején megvédjék a potenciális német légi- vagy haditengerészeti támadások ellen a területet.

Lakatlan sziget délnyugat Floridában

Ezeket a kicsi, kupolás épületeket 1981-ben építették, és sokáig az olajmágnás, Bob Lee nyári otthonaként szolgáltak, mielőtt megrongálódtak volna.

Orfeum New Bedfordban

A felhőtlen szórakozás központja volt régen ez a színházi épület, amit 1912-ben nyitottak meg. 1959-es bezárását követően dohányt tároltak benne, de egy rövid ideig még szupermarketet is nyitottak benne.

De miért szeretnek az emberek elhagyatott helyeket látogatni a nyaralás egyik formájaként? Az urbexről, a turizmus egyik legfurcsább formájáról a Nők Lapja legújabb, 2017/25. számában olvashattok. A magazin június 20-án jut el az előfizetőkhöz, míg az újságárusoknál június 21-től kapható.

Szöveg: F.R.

Fotó: shanethoms.com, boredpanda.com