A mesterséges intelligencia térnyerése nagyon is aktuális, ennek egyik legérdekesebb kérdése pedig, hogy kialakulhat-e romantikus érzelem gép és ember között. A hollywoodi alkotásokból a válasz egyértelmű, bár hozzá kell tenni, hogy egy ilyen kapcsolat legtöbbször a valós személy vágyainak kivetítéséről szól.

Ex Machina

A film főszereplője a 24 éves Caleb (Domhnall Gleeson), aki programozóként a világ egyik legismertebb cégénél dolgozik. Egészen ügyes, még egy versenyt is megnyer, aminek díja, hogy egy hetet tölthet el a hegyekben egy luxusnyaralóban, ami a cég vezérigazgatójáé, Nathané. Csakhogy a pihenés elmarad, kiderül ugyanis, hogy a helyen egy különleges kutatóközpont működik, ahol a cég vezetője mesterséges intelligencia létrehozásával kísérletezik. Így ismeri meg Caleb a gyönyörű robotlányt, aki iránt vonzalmat kezd érezni. Kezdetben a férfi azt hiszi, a robot azért flörtöl vele, mert bele van programozva, ám hamarosan kiderül, hogy saját tudattal is rendelkezik, Calebet pedig valami egészen másfajta segítségre szeretné felkérni. Mélyen elgondolkodtató film egy olyan jövőről, ami talán már nincs is elérhetetlen távolságban.

Szárnyas fejvadász

Mit jelent embernek lenni? Mi az élet értelme egyáltalán? Többek közt ezeket a kérdéseket feszegeti a Harrison Ford főszereplésével készült film, ami 2049-ben játszódik. Deckard újabb feladatot kap, öt replikánst kell megtalálnia és végeznie kell velük, hogy ne tudják meghosszabbíttatni az életüket. A küldetés során azonban mély érzéseket kezd táplálni egyikük iránt. Rachel egy új kísérleti modell, emberi hosszúságú élettartammal. Vajon kiteljesedhet egy ilyen különös románc egy amúgy is zaklatott környezetben?

A stepfordi feleségek

Joanna (Nicole Kidman) irigylésre méltó élete egyik napról a másikra összeomlik, kirúgják állásából és hirtelen már arra sem emlékszik, hogy hová járnak a gyerekei iskolába. Idegösszeroppanása után a családjával elköltöznek Stepfordba, ahol minden tökéletes – vagy legalábbis annak tűnik. A nők remekül néznek ki, szuper háziasszonyok és az ágyban is verhetetlenek. Csakhogy a titokra lassan fény derül, Joanna rájön, hogy ők valójában robotok, ráadásul a férjeik alakították át őket, hogy irányíthatóak legyenek. De mi lesz Joanna sorsa? A film egy érdekes kérdést jár körbe azzal, milyen lenne az élet, ha meg lehetne alkotni a minden szempontból tökéletes társat és életet. Mi lenne akkor az érzelmekkel?

Plasztik szerelem

Lars (Ryan Gosling) kissé különc, ami a szociális kapcsolatokat illeti. Azon viszont még a saját családja is hihetetlenül megdöbben, hogy barátnőjének egy Brazíliából rendelt plasztikbabát választ. Az orvos tanácsára azonban az egész település belemegy a játékba, hiszen felmérik, hogy Bianca csak egy kapaszkodó, egy segélyhívás, amit a férfi képzelete hívott életre. Lars pedig a segítségével egyre többet nyit az emberek felé és megismerkedik egy igazi lánnyal is. De vajon meddig maradhat Bianca az életében?

A nő

Theodore Twombly (Joaquin Phoenix) író és abból él, hogy megható, személyes leveleket komponál mások számára. A meglehetősen emelkedett munka ellenére a férfi rossz passzban van, nem tudja feldolgozni, hogy tönkrement egy hosszú kapcsolata. Egy nap unalmában letölt egy új, intelligens operációs programot és azon keresztül találkozik Samanthaval, pontosabban a hangjával, ami valósággal megigézi. A nő ugyanis okos, éleslátó, érzékeny és meglepően vicces. A kezdeti barátságuk egyre jobban elmélyül, de lehet-e bármi is egy ilyenfajta vonzalomból? Nem csak azért megy bele ilyen plátói kapcsolatokba, mert fél az igazi elköteleződéstől? Ezekre a kérdésekre keresi többek közt a választ a film, ami a mesterséges intelligencia és az ember kapcsolatát egészen újfajta megközelítésből ábrázolja.

Miért vonzódnak az emberek a robotokhoz, ki Roxxxy és Harmony, és ki szerez be egy ilyen készüléket? Többek közt ennek jártunk utána a Nők Lapja legújabb, 2017/24. számában. A magazin június 13-án jut el az előfizetőkhöz, míg az újságárusoknál június 14-től lesz kapható.

Összeállította: F.R.

Fotó: Pinterest