Elemi erejű fotósorozatok ráktúlélőkről, akik nem adták fel

A daganatos megbetegedések sajnos egyre több embert érintenek, ezért nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a megelőzésre és a rendszeres önvizsgálatra. A rák ugyanis nem válogat – ezt bizonyítják azok a fotósorozatok is, amelyek túlélőkről készültek, és amelyek a szűrések fontosságára tanítanak.

 Mindennapi hősök

„A társadalmunkban a mellrák még mindig az apró rózsaszín szalag mögé van elrejtve. Itt az ideje, hogy felvilágosítsuk az embereket” – ez a fő üzenet a „The Scar Project” (magyarul: A heg projekt – a szerk.) mögött, amit egy világszerte ismert divatfotós, David Jay indított útjára, miután egy gyerekkori barátnőjének eltávolították a melleit daganat miatt. A művész célja az volt, hogy leplezetlenül megmutassa, kik azok a bátor és erős nők, akik túléltek egy ilyen horderejű betegséget.

Egyúttal pedig felhívja a figyelmet, mennyire fontos, hogy rendszeresen önvizsgálatot végezzünk és szűrésekre járjunk, hogy elkerüljük a bajt. A projekthez több mint 100 mellrákot túlélt nő állt kamerája elé. Az eredmény elemi erejű.

Még több képet itt nézhettek meg a sorozatból.

„A rák rossz hercegkisasszonyokkal szórakozott”

Még 2014-ben készült az a kép a három kislányról, ami bejárta az egész internetet. Lora Scantling fotójának szereplői akkor mindannyian rákban szenvedtek. A kép rengeteg emberhez eljutott, és így hívta fel a figyelmet arra, hogy a betegség sajnos nem válogat, a gyerekeket is megtámadhatja. Ebből kifolyólag náluk is ugyanúgy fontos szerepe van a megelőzésnek és a rendszeres vizsgálatoknak.

A kép elkészülte óta három év telt el, a lányok pedig azóta szerencsére daganatmentesek. A fotós pedig úgy döntött, megmutatja a nagyközönségnek, milyen életvidám kislányokká cseperedtek, akik nem győzték hangsúlyozni neki, hogy a rák rossz hercegnőkkel szórakozott.

További szívmelengető fotókat itt találtok róluk. 

Három hetet jósoltak neki, most ismert divatblogger

Mama Cax mindössze 14 éves volt, amikor rákot diagnosztizáltak nála. Az orvosok három hetet adtak neki, ő azonban nem adta fel és csodával határos módon meggyógyult. A betegsége nem múlt el nyomtalanul, Mama jobb lábát sajnos amputálni kellett.

Ő azonban nem hajlandó keseregni, hiszen a legnagyobb ajándékot kapta vissza: az életét. Pozitív gondolkodásával és irigylésre méltó stílusával mindenkit arra ösztönöz, hogy fogadja el és szeresse a saját testét, még akkor is, ha nem tökéletes. A fiatal lány nem hajlandó szégyenkezni: divat- és életmód blogot vezet, Instagramján pedig előszeretettel oszt meg magáról olyan képeket, amik őszintén ábrázolják a testét, annak teljes valójában – ez az út vezet ugyanis szerinte ahhoz, hogy az emberek többé ne távolságtartással kezeljék a fogyatékkal élőket.

Mamáról itt nézhettek meg még több képet.

Szöveg: F.R.

Fotó: boredpanda.com, featureshoot.com, scantlingphotography.com