A legerősebb és a legfontosabb kötelék az ember életében a családja. Az útravaló, amit tőle kap, egy életre meghatározza, és ezeket az értékeket igyekszik átadni akkor, amikor sajátot alapít. A család nemzetközi napján hírességek gondolatait idézve járjuk körül, mit is jelent valójában ez a fontos jelentéssel bíró szó.

„A szülői szeretet valutája csak a gyermeki szeretet valutájával egyenlíthető, ami nem váltható át sem öregek otthonára, sem luxuskörülmények közt biztosított magányélményre, szeretetre csak szeretet felelhet, s ha nem teszi, a gyermek karrierestül megbukott, mint ember.”
Szabó Magda

„A legfontosabb üzenet a családunk köréből nem az, amit szavakkal mondtak el, hanem amit beszéd nélkül is megérezhettünk: az, ahogyan az élethez viszonyulnak.”
Pál Feri

„A családi kapcsolatokat mindig érdemes ápolni, amint a jó társaságot is helyénvaló keresni.”
Jane Austen

„Egy apának a lányához való viszonya tulajdonképpen abból áll, hogy a lány életében van egy pillanat, amikor senki máshoz nem tud fordulni, csak ehhez a férfihoz, és akkor ettől a férfitól kell tudnia, hogy ő a legszebb a világon.”
Esterházy Péter

„Minden családban (mint kölyökkoromban megfigyeltem, és azóta sem felejtettem el) van egy szokatlanul erős jellem, és rendszerint ennek a személynek jut osztályrészéül, hogy gondját – és terhét viselje a család többi tagjának.”
Agatha Christie

„A család akkor hullik szét, ha azt a tagjai hagyják. Nincs olyan külső erő, még a halál sem, ami erre önmagában képes lenne.”
Csíkszentmihályi Mihály

„Család nélkül az ember elveszett zsebkendő.”
Vavyan Fable

„Akárhány emberrel volt dolgod az életben, sírod körül a családod, a »hozzád tartozók« állnak majd a legközelebb. Hiába voltál király, népvezér, miniszterelnök, világsztár vagy vezérigazgató – az igazi kapcsolatnak szűk kis köre van, néhány ember a sok-sok millióból.”
Müller Péter

„Éjszakánként azon gondolkodom, hogy milyen csodálatos dolog az örökbefogadás. Az ember elutazik valahová, és családra lel.”
Angelina Jolie

„Család – mi is ez? Egy származási kapcsolat, szülők, leszármazottak, gyerekek, mint én? Vagy egy szociális szövetség, egy gazdasági egység, ami optimális a gyerekneveléshez, munkamegosztáshoz? Vagy valami egészen más, mondjuk: egy hely a közös emlékeknek? A szeretet nyújtotta menedék? Egy alap, amely biztonságot ad?… Sohasem tudtam egyértelmű válaszra jutni.”
Barack Obama

Összeállította: F.R.

Fotó: Thinkstock