Múltidéző fotókkal ünnepeljük a húsvétot

A magyar kultúra rendkívül színes, kiváltképp ha hagyományőrzésről van szó, mégis olykor hajlamosak vagyunk megfeledkezni azokról a tradíciókról, amik az ünnepeinkhez kapcsolódnak. Képes válogatásunkkal viszont pont ezeket éltetjük.

Vízbevető hétfő

Ti is szoktatok panaszkodni a locsolókölnik szaga miatt? Akkor képzeljétek magukat a képen látható lány helyébe! ;)

Bizonyos vidékeken a bandákba verődött legények a lányokat szó szerint a kúthoz hurcolták, és onnan merített vízzel öntözték meg. Állítólag azért, nehogy kelésesek legyenek.

Azok az ifjú hölgyek, akik megpróbáltak elbújni, még rosszabbul jártak. Addig locsolták őket, amíg az összes ruhájuk – beleértve a sok réteg alsószoknyát is – teljesen elázott.

Lányok és fiúk egyaránt felvették a népviseletet a hagyománytisztelet jeleként.

Ami jár, az jár

Locsolásért 8-10 tojás járt, nem pedig pénz, ahogyan az manapság szokás. A leleményesebb ifjak közül sokan már vasárnap este nekiindultak megszerezni a jussukat.

Az ételszentelés hagyománya

Az asszonyok a húsvéti reggelit anno egy tálba gyűjtötték, és magukkal vitték a templomba, ételszentelésre. Vidéken még ma is sokan így tesznek, de a legtöbben már csak a húsvéti reggeli hagyományát őrizzük.

Tojásfa díszítés

A legtöbben mostanában egy szép tálba helyezik a megfestett hímes tojásokat, pedig régebben a gyerekek tojásfát állítottak, és erre akasztották fel a kidíszített jelképeket.

Tojásfestésből jeles

Apropó hímes tojás! Tradicionális díszítésűekkel manapság sajnos ritkán lehet találkozni, pedig valószínűleg egyetértünk abban, hogy ezek voltak a legszebbek.

A piros tojást a lányok annak a fiúnak adták, akitől barátságnál többet reméltek – ezek mindig nagy gonddal készültek.

Tojásvadászatra fel!

Semmihez sem fogható élmény gyerekként megkeresni a kertben az elrejtett tojásokat. :)

Összeállította: D.A.

Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon

Fotó: mek.oszk.hu, vintag.es, Pinterest