Megzenésített versek a magyar költészet napjára

József Attila születésnapjára és egyben a magyar költészet napjára olyan klasszikus költemények megzenésített változataival emlékezünk, amelyek szép emlékeket idéznek bennünk és reméljük, hogy bennetek is!

Koncz Zsuzsa – Kertész leszek

József Attila verse alapján

Az 1925-ben íródott vers egyike József Attila azon költeményeinek, amelyek az élet szépségét szimbolizálják, ezért is az egyik kedvencünk.

Cseh Tamás – Biztató a szerelemhez

Ady Endre verse alapján

2004-ben jelent meg Cseh Tamás Ady-albuma, melyen a költő 28 dalát zenésítették meg. A dolog érdekessége, hogy Cseh Tamás csupán énekesként vett részt a rögzítésben, a zeneszerzés Novák János nevéhez fűződik.

Kaláka – Akarsz-e játszani

Kosztolányi Dezső verse alapján

A Kaláka együttes rengeteg verset dolgozott fel zenés formában, sőt, külön albumot adtak ki Kányádi Sándor, Arany János, vagy éppen a szóban forgó Kosztolányi Dezső verseivel. Mivel utóbbi költő sok emlékezetes pillanatot okozott nekünk anno, így bemutatásképpen az ő verse mellett döntöttünk.

Halász Judit – Sehallselát Dömötör

Weöres Sándor verse alapján

Halász Judit munkásságát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, gyerekkorunk kedvenc versei közül nem egyet dolgozott fel az énekesnő – amiért a mai napig nagyon hálásak vagyunk. :)

Lovasi András – Éjszaka

Radnóti Miklós verse alapján

A Kossuth-díjas zenésztől nem feltétlenül ezt a zenei stílust szoktuk meg, de pont az egyszerűsége az, ami annyira magával ragadó, hogy újra és újra meg akarjuk hallgatni.

Csík zenekar – Születésnapomra

József Attila verse alapján

József Attilával kezdtük, József Attilával búcsúzunk, méghozzá – szerintünk – az egyik legjobb versével, amelyet a szintén Kossuth-díjas Csík zenekar zenésített meg.

Összeállította: D.A.

Nyitókép: Fortepan/Urbán Tamás