Kedvenc Rejtő-regényeink, amiket online is olvashatunk

A magyar szórakoztató irodalom egyik legismertebb alakja, akinek regényein számtalan generáció nevelkedett. Könnyed humora ma is az egyik legnépszerűbb szerzővé teszi. Rejtő Jenő 114 éve született - kedvenc műveivel emlékezünk rá, amiket bármikor letölthettek, hála a Magyar Elektronikus Könyvtárnak.

Akik életet cseréltek

akik_eletet_csereltek_-_rejto_jeno

Az élet (…) nagyon egyszerű, nagyon szép és nagyon kiváltságos állapot…”

John Brisac az idegenlégióba tart a gyarmati hadsereg harmadik számú személyhajóján, a Joinville-n, ami Észak-Afrika, Madagaszkár és Indokína között bonyolítja le a legénységi utánpótlás cseréjét. Főhősünk itt találkozik szembe egy szerencsés véletlennek köszönhetően a rég nem látott unokatestvérével, és már meg is születik a terv: szerepet fognak cserélni. A sors azonban, mint mindig, közbeszól, és végül kénytelenek életet cserélni, a tét pedig küzdelem életre-halálra. Az 1937-ben kiadott regény kalandos történetét Rejtő humorral is átszőtte, ami számunkra még szerethetőbbé tette.

Az izgalmas regényt innen tölthetitek le. 

A tizennégy karátos autó

710879_514karát

– Kérem… Gondolja meg… Ez őrültség!
– Az élet csak úgy szép, ha őrült egy kissé…”

Hihetetlenül sok humorban bővelkedik A tizennégy karátos autó, amiben szintén egy szerepcsere borzolja a kedélyeket. A milliomos Gorcsev Iván, aki ruletten nyerte a vagyonát, magántitkárává fogadja a kimért modorú és furcsa öltözetű Vancsek urat. A férfi egyik munkaköri kötelessége, hogy helyettesítse főnökét az idegen légióban, ami számtalan bonyodalmat szül, hiszen Vancsek úr többször az őrület szélére juttatja elöljáróit. Eközben pedig az igazi Grocsev nemcsak szerelme kezét nyeri el, hanem jövendőbeli apósa aranyból készült autóját is.

A tizennégy karátos autó történetét itt érhetitek el.

A három testőr Afrikában

778990_5

Az írás nehéz mesterség… sok műveltséget, fáradságot, és tintát igényel.”

Egy letehetetlen kalandregény, ami elképesztő izgalmakat rejt magában, a főhősei pedig nem mások, mint Az elátkozott partból ismert együttes: Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz és a Török Szultán, akik útra kelnek. Igaz, hogy nem együtt teszik, Csülökék ugyanis – akár a „három testőr” -, a kalandok során lovagi szolgálatot is teljesítenek Yvonne, egy francia lány oldalán. A Török Szultán pedig látszólagos árulásával egyre nagyobb veszélybe sodorja őket. A végén azonban fény derül tettei valódi mozgatórugójára is. Az 1940-ben megjelent regény kötelező Rejtő-olvasmány!

A három testőr Afrikában című regényt itt érhetitek el.

A halál fia

covers_78950

Az élet nehéz, de meghalni sem könnyű.”

A groteszk regény főszereplője egy halott férfi, a néhai Johnson, aki élete során mérnökként dolgozott Mr. Grimm ingatlanforgalmi irodájában, menyasszonyával, Edittel egyetemben. Johnson balszerencséjére azonban főnöke is beleszeretett a nőbe, és mindent elkövetett, hogy eltávolítsa vetélytársát. A terv sikerült, a Halál fia bánatában pedig beállt a légióba. Hiába keresi azonban a lehetőséget arra, hogy bevégezze, valahogy csak nem sikerül neki.

A halál fia innen tölthető le.

Egy bolond száz bajt csinál

Egy_bolond_szaz_bajt_csinal_9786155476396

Sir Felix… most is úgy érzem, hogy ön mellett nem tenném magamat mesterségesen özveggyé.”

Előfordul, hogy a szerelem bolondok házába juttatja az embert. Ez történik az ifjú lorddal is, aki egy művésznőt szeretett volna feleségül venni, az ötlet azonban nem nyerte el a hagyománytisztelő rokonok tetszését, ezért diliházba záratják az örököst. Ő azonban nem hagyja magát, elhatározza: egy bolond száz bajt csinál. A terve azonban nem pont úgy valósul meg, ahogy gondolta volna, ugyanis titokzatos bűnügyek is keverednek a történetbe.

A regényt itt találjátok.

A láthatatlan légió

covers_362585

És most az dobja rám az első követ, aki nem fél attól, hogy szájon vágom!

Rejtő Jenő egyik legnépszerűbb és legmulatságosabb regénye A láthatatlan légió. A cselekmény a Szaharában játszódik, ott menetel bőszen, koromfekete egyenruhában a láthatatlan „kísértetlégió”. De vajon mi volt menekülésük célja? Hogy kerültek oda?

A láthatatlan légiót ide kattintva olvashatjátok.

Összeállította: F.R.

Fotó: kepeskiado.hu, Pinterest