A világ 10 legidősebb színházépülete, ahová most is ellátogathatunk

A színház az ókor óta az egyik legjobb szórakozást nyújtja az embereknek: kikapcsol, elgondolkodtat, feltölt. A legkorábbi odeonok közül néhány pedig még most is várja a látogatókat. A mai színházi világnap alkalmából ezekhez kalauzolunk el benneteket.

Side színháza

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2Ryw7CIBBF9yb+A2HdhY+dv9K4GOnYkqJjmKHGmP67QEuCLt1xz5037+1GKX0Btkaf1DupqK1zgcWDWLpHvGtWjp0V8hZcgonN2dEsIIGRqxL7w9Ffoz6W3A4fxFYeAwlxbfAQRNCzkBkTr+oaEOxjw6/KZdh20aoY2YwZ0dK6qRiHS2YFzc3fmcvjXEaHHu/mlWabq6k9OoTlGu0Sqsdn3PCWt1iDJtshVRpCZ6naciIDjn/vEX+Fbmu/+QP6NB08vAEAAA==

Törökország egyik legszebb részén, a Földközi-tenger partjainál helyezkedik el a kedvelt üdülőhely, Side városa, amit görög telepesek alapítottak az i.e. 7. században. Mivel az egyik legfontosabb kereskedőközpontnak számított a régióban, helyet kapott benne egy 15-20 000 férőhelyes színház is.

Bosra

bosra

Damaszkusztól nem messze található Bosra, melynek színháza a 2. században épült, és 15 000 embert volt képes befogadni. A színház köré emelt erődnek köszönhetően ma ez az egyik legjobb állapotban megmaradt római színház.

Delphi színháza

delphi2

A görög vallás egyik legfontosabb színhelye az ókorban Delphi volt, ahol Apolló szentélye is állt. A 4. században épült színháza egy gyönyörű dombon helyezkedik el, 4000 férőhellyel.

Amman színháza

View on Roman Theater in Amman - Jordan

Marcus Aurelius uralkodásának idején épült egy domboldalba. Északi tájolása miatt a nézőket a napfény sem zavarta az előadások során.

Taormina színháza

taormina

Festői táj adja a hátteret a Taormina színháznak, amit a görögök építettek az i.e. 2. században, majd a rómaiak állították helyre, és bővítették ki. Ma a Taormina Nemzetközi Filmfesztiválnak ad otthont.

Merida színháza

Merida

Az i.e. 16. században épült ókori színházat az évszázadok során többször átalakították, új díszítőelemekkel és megoldásokkal bővítették. Mai formáját az 1960-as és 1970-es években állították helyre.

Dionüszosz színháza

dionüszosz

Az Akropolisz szomszédságában szétterülő épület az egyik legrégebbi színház a világon. Az athéni dráma fénykorában, a Dionüszosz istenségnek szentelt ünnepi vigasság egyik központi helyszíne volt.

Orange színháza

orange

Az 1. században épült, 391-ig zavartalanul működött, az egyház azonban rossz szemmel nézte a szerintük barbár előadásoknak helyt adó színház tevékenységét, ezért bezáratta.

Epidauroszi színház

epidaurosz

Az egyik legszebb görög színházként tartják számon. A háttérben szétterülő gyönyörű, zöld táj remek díszletként szolgált az akusztikájáról is híres épületnek.

Heródes Atticus színháza

herodes (2)

Az Akropolisz déli lejtőjén terül el a Heródes Atticus és felesége emlékére épített színház. Eredetileg fából készült teteje volt, 5000 ember fért el benne.

Szöveg: F.R.

Fotó: Wikipedia, flickr.com, Thinkstock