Időjárás-változás közeleg? Ezek az állatok megjósolják

Anno az emberek kénytelenek voltak a természet és az állatok jelzéseire hagyatkozni, ha időjárás-előrejelzésről volt szó. A meteorológiai világnap alkalmából nosztalgikus utazásra invitálunk - reméljük, legalább annyira érdekesnek találjátok majd összeállításunkat, mint amennyire hasznosnak az időjárás-jelentést!

Tehenek természete

tehén

A folklór szerint a tehénbőgés hosszú esőzést jelent, de valljuk be, néma tehénnel ritkán lehet találkozni, így a hiedelem létjogosultsága megkérdőjelezhető. Emellett azonban azt is tartják, ha egy tehén lefekszik, hideg idő várható. Sajnos ez az opció sem segít túl sokat, ha a városban élünk, bár tény, hogy nagyot néznének a szomszédok, ha az erkélyen tehenet tartanánk. :)

Kifinomult madárhallás

madár-vréb

A porban fürdőző, hangosan csipogó verebek tartós esőt jósolnak, a rigó és a harkály ellenben teljesen elcsendesül, ha záport érez a levegőben, sőt, ilyenkor el is bújnak. A két állítás leginkább elődeink megfigyelésein alapszik, de minderre logikus magyarázat is van: a madarak hallása olyan frekvencián mozog, hogy képesek meghallani a közelgő vihar infrahangjait – ezt már a National Geographic is dokumentálta.

A kutyaízületek nem tévednek

kutya

Állítólag a kutyák az emberhez hasonlóan ízületeikben érzik, ha esőzés közeleg. Ilyenkor bevackolnak egy szél- és esővédett helyre, amiből – a népi hagyomány szerint – időjárás-változásra lehet következtetni.

Menekülő macskák

macska

A macskák utálják, ha vizes lesz a bundájuk, ezért megbízható meteorológusként lehet rájuk tekinteni. A kinti állatok igyekeznek a lakásba, pajtába behúzódva menedéket keresni a nedvesség elől, a bentiek pedig a szokásosnál is passzívabb viselkedést mutathatnak. A babona úgy tartja, hogyha a macska mosdik, a talpát nyalja vagy álmos, szintén csapadékot jósol, de felelős macskatartóként ezt cáfolnánk: akkor ugyanis szinte minden nap esne. :)

Békaszerenád

béka

Ha vihar közeleg, állítólag a békák sokkal hangosabb brekegésbe kezdenek, még kórusba is összeállnak. Bizonyos békafajokról – például a katonabékáról – ugyanakkor az is elmondható, hogy gyors ugrálásba kezdenek a hegyoldalon lefelé, ha égiháború várható.

Méhek és dongók munkaszüneti napja

méh

A méhek és a dongók rossz időre szabadnapot vesznek ki, ilyenkor ugyanis nem mézelnek, sőt, nem is repülnek ki a kaptárból. Bárcsak mi is ezt tehetnénk, mikor leszakad az ég!

Hangyavonulás

hangya

Amikor azt látjuk, hogy a hangyakolónia kirajzik a járdára és hosszan menetel, valószínűsíthető, hogy esni fog. Ugyanez igaz, ha magas hantokat halmoznak fel a földön – így védekeznek a csapadék ellen.

Hangos kiabálás

bárány

Szamárbőgés, disznósivítás, báránybégetés, kecskemekegés – ha hosszan tart és hangosabb, mint máskor, az azt jelenti, hogy az állatok esőt kérnek.

Medvejóslás

medve

Jól tudjuk, ha a medve kijön a barlangjából, és meglátja az árnyékát, hosszú télre számíthatunk, ellenben, ha nem, akkor jön a tavasz.

Szöveg: D.A.

Forrás: forbes.com, kronika.ro

Fotó: Thinkstock