Megdöbbentő fotósorozat az internetes trollok valódi arcáról

Az internet hatalmas teret enged a véleménynyilvánításnak, éppen ezért rohamos gyorsasággal nőtt azoknak az embereknek száma, akik a képernyő félhomálya mögül szórják szitkaikat. A trollok különös mindennapjait Kyrre Lien három évig követte végig a világ minden táján, hogy megértse, mi motiválja őket.

A norvég filmes, Kyrre Lien 2014 karácsonyán kezdte el vizsgálni az online fórumokra érkezett különböző hozzászólásokat, és megdöbbentette mennyi gyűlölettel és milyen tudatlanul üzengettek egymásnak a portálokon az emberek. Ezen felbuzdulva Kyrre rákeresett a profiljukra, és elkezdte vizsgálni őket. Érdekelte, hogy milyen emberek lehetnek valójában. Első ránézésre egészen normálisnak tűntek, így a filmes nem tudta elképzelni, mi veszi rá őket az ilyen extrém megnyilvánulásokra. Útnak indult hát, hogy felkutassa világszerte azokat a nagyhangú véleményvezéreket, akik minden logikán kívül eső gondolataikkal: homofób, idegenellenes vagy éppen testszégyenítő kommentjeikkel ismeretleneket aláznak porig. A gyűlölet számtalan fajtája tárult így elé.

És, hogy mi volt Kyrre számára a tanulság a The Internet Warriors (magyarul Az internet harcosai) című dokumentumfilm forgatása során? „Ezeknek az embereknek a döntő többsége rendkívül magányos, úgy érzik, a társadalom kivetette őket magából. De sokukat például zaklatták vagy megfélemlítették életük során” – mondta a theguardian.com-nak a filmes.

A dokumentumfilmje mindenkit gondolkodásra késztet, hiszen az interneten keresztül való gyűlöletkeltés egyre elterjedtebb. Ennél veszélyesebb dolog azonban kevés van a világon, hiszen sosem tudhatjuk, hogy ezeknek a – Kyrre szavaival élve – magányos embereknek mikor válik kevéssé az, hogy csupán a sötétbe burkolózva utálkozzanak, és mikor döntenek úgy, hogy kilépnek a képernyő homálya mögül…

„Bevándorló-ellenes vagyok”

5833

Az 50 éves Robert Jackson és felesége az otthonukban. A férfi minden nap órákat tölt azzal, hogy különböző témákhoz szól hozzá.

„Hírességeket szégyenítek meg”

5834

Ashleigh Jones még csak 21 éves, de őszintének és brutálisnak tartja magát, és az sem zavarja, ha a többi kommentelő a kinézetére tesz megjegyzéseket válaszként arra, amiért ő pocskondiáz másokat.

„Szerintem Izrael a felelős a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokért”

7000

Scott Munson az „igazság megmondójának” tartja magát, és a végletekig hisz az elképzelésében, miszerint a 2001-es szeptemberi merényletekért Izrael a felelős.

„Szabadon akarok fegyvert viselni”

5833 (1)

Nick Haynes 16 éves volt, amikor megszökött otthonról, és azóta vissza sem tért. A neten a szabad fegyverviselésért és Hillary Clinton ellen kardoskodik.

„A homoszexualitás dönti romba Oroszországot”

5000

Alexandra Velichkevich megrögzötten hisz abban, hogy egyszemélyes harcot vív lakásából Oroszországért.

„Visszahoznám a gyarmati rendszert”

5833 (2)

Kjell Frode Tislevoll szintén órákat tölt azzal, hogy a különböző hírportálokon, illetve a Facebookon megjelent, bevándorlókkal kapcsolatos cikkekhez szóljon hozzá.

Szöveg: F.R.

Fotó: theguardian.com