Ma már elképzelni sem tudjuk, milyen lehet az élet áram, meleg víz vagy gáz nélkül. Rengeteg ember él azonban nomád körülmények között – vannak, akik kultúrájukból fakadóan, de olyanok is, akik önként választják a minimalista, környezetkímélő életmódot. Az energiatakarékosság világnapján ilyen családokat mutatunk be.

Élet a spanyol öko-faluban

A Matavenero öko-falu lakóinak célja, hogy normális, technikai „függőségektől” mentes életet éljenek a modern világban. Ezért költöztek a Léon-hegyek kietlen vidékeire, ami számukra a tökéletes idill jelképe. A falu mindentől elszigetelt, csak gyalog lehet megközelíteni. Nincs sem vezetékes áram, sem víz benne, de Matavereno lakóinak nincs is erre szükségük, hiszen a természettel harmóniában, a Föld és a saját erőforrásaikat kihasználva élik mindennapjaikat. Életüket az Es Tu Sueño? (Ez a te álmod?) című fotósorozat keretein belül örökítette meg Antonio Guerra.

Az új generáció

spanyol1111

Otthon

spanyol2

Kell egy kis szórakozás

spanyol3sss

Közép-Mongólia vad vidékein

A mongol családok egyterű házakban élnek, ezzel is tovább erősítve a közösséget. Egymás kölcsönös támogatása és segítése különösen fontos ezeknél a nomád népeknél, akik a természet erőinek kiszolgáltatva élik mindennapjaikat. Egy ilyen család fogadta be néhány napra Marco Giovanelli olasz fotóst, aki lenyűgöző felvételeket készített róluk.

Váratlan vendég

mongólia3

A mongolok nagy állattartók

mongólia1

Munka a ház körül

mongólia2

A kazah sasvadászok mindennapjai

A kazah nép közel 4000 éves hagyománya a szirti sasokkal történő vadászat, amit erre a célra betanított madarakkal végeznek – általában férfiak. A kazahok nomád életéhez jól illik ez a fajta zsákmányszerzés. Izgalmas mindennapjaikat Massimo Rumi fotózta.

Lóhús és tea – nincs jobb vendégváró

kazah1

Tisztelik és szeretik a sasokat

Mongolia-18-57643d842a7ce__880

A tűz melege elengedhetetlen az élethez

kazah3

A borneóiak pazar paradicsomában

A bajauk, bár nem kimondottan nomádok, egész napjukat a tengeren töltik, kis hajóikból halásznak, így biztosítanak megélhetést a családjuk számára. Az óceán viszont nemcsak fő bevételi forrásuk, hanem az otthonuk is – rengetegen élnek ma a korallzátonyokra épített úszó falvakban. Ezeknek az embereknek a békés életét Réhahn francia fotós örökítette meg.

Az életük az óceán

borneo1

Korallzátonyra épült házak

borneo3

Idilli gyermekkor

borneo2

Tanzánia kommunái

A maszájok félnomád életformájában a közösségnek kiemelt szerepe, összetartó ereje van. Éppen ezért a faluban mindenki önzetlenül segíti a másikat az állattartás körüli teendőkben és a napi házimunkában. A maszájok nem hagyományos értelemben vett földművelők, csak annyit termelnek meg, ami a jószágaik táplálásához szükséges. Meg vannak róla győződve, hogy ők birtokolják a legtöbb tehenet a Földön, a legnagyobb értéknek pedig a szarvasmarhák mellett a gyerekeiket tartják – legalábbis erről számolt be Terry Divyak, aki az elmúlt években az ő mindennapjaikat fotózta.

A tűz csiholója

tanzánia3

Egy egész életet leélt nomád körülmények között

tanzánia2

Víz és áram nélkül, mégis komfortosan

tanzánia1

Szöveg: F.R.

Fotó: boredpanda.com, featureshoot.com