Magával ragadó dallamok Schuberttől, minden alkalomra

Az osztrák zeneszerző művei olyanok, akár a költemények – nem csoda, hogy a legnagyobbak közé emelték. Franz Schubert – aki több mint hatszáz romantikus dalt, rengeteg szonátát, vonósnégyest és operát is írt – ma lenne 220 éves. Ez alkalomból legismertebb alkotásait ajánljuk – minden alkalomra.

Hóeséshez: Téli utazás

A dalciklusból mély kétségbeesés és keserűség árad, Schubert ugyanis akárhogy szerette volna, barátai közbenjárása ellenére sem ő lett a bécsi udvar alkarnagya.

Esti borozáshoz: Pisztráng ötös

Schubert zongorára írt kamarazenéjét az anekdota szerint egy baráti összejövetelen szerezte. Éppen egy finom szekszárdi bort kortyolgatott, amikor kipattant a fejéből az ötlet, és elvonult lejegyezni a zeneművet.

Nyugtalan lelkiállapothoz: Befejezetlen szimfónia

Művét egy nagyon nyomorúságos időszakban, depressziósan kezdte komponálni. Nagyon elszomorította ugyanis, hogy annak ellenére, hogy sorra születtek operái, szimfóniái, vonósnégyesei, a bécsi színházaknak egyik sem kellett – ez a nyugtalanság jól kiérezhető a Befejezetlen szimfónián is.

Szerelmes hangulathoz: Szerenád

Schubert egyik legcsodálatosabb melódiája, aminek ötlete 1826 nyarán pattant ki a fejéből, amikor barátja egy könyvet mutatott neki. A zeneszerző rábökött az egyik bekezdésre, és rögtön felkiáltott, hogy egy gyönyörű dallam pattant ki a fejéből.

Melankolikus hangulathoz: A halál és a lányka

Két évig komponálta ezt a lenyűgöző, vonósnégyesre írt művet, amin a próbák alatt még változtatott, és aminek bemutatását már sajnos nem érhette meg.

Szöveg: F.R.
Fotó: Pinterest