1885-ben pontosan a mai napon, azaz január 20-án szabadalmaztatták az első modern hullámvasutat, ez a dátum pedig minket is megihletett. Öveket becsatolni, ugyanis a következő utazás nem lesz egyszerű menet!

Superman, Ride of Steel – New York, USA

Superman 1999-ben tette meg első útját, de azóta is nagy kedvenc az adrenalin-függők körében. Nevét, amit magyarul az acél útjaként lehetne fordítani, onnan kapta, hogy teljes egészében acélból készült, és olyan erős, mint Superman teste, amin még a golyó sem fog. :)

Banshee – Ohio, Amerika

Kings Island hullámvasútja a leghosszabb fordított vidámparki játék a világon, amit lehetetlen sikolyok nélkül kibírni. Így már a Banshee elnevezés is értelmet nyer, ez ugyanis egy olyan asszonyra utal, aki képes a holtakkal kommunikálni, illetve, aki a halált érzékelve olyan hangosan sikít, ahogy csak a torkán kifér. Mi már a látványtól is szédülünk.

Shambhala – Saulo, Spanyolország

A Himalája magasságai ihlették a Shambhala hullámvasutat, amely 78 méteres magasságával és 134 km/órás sebességével az egyik legmagasabb és leggyorsabb hullámvasúnak számít az egész világon. Már ezért is kipróbálnánk, de különösen tetszik az a rész, amikor a vízen száguld át.

Air – Alton, Anglia

Az Alton vidámparkbeli Air különlegessége, hogy a hullámvasút pályája nem a kocsik alatt, hanem azok felett fut, azaz az egész olyan, mintha az ember a levegőben lógna. Ennek a sebessége nem hasonlítható össze a Shambhala gyorsaságával, viszont annyira szabaddá teszi a kilátást, hogy úgy érezhetjük, mintha repülnénk.

Expedition GeForce – Hassloch, Németország

Nem a leggyorsabb, még csak nem is a legmagasabb, európai viszonylatban is csak átlagosnak számít. Akkor mégis miért vettük bele a listába? Azért, mert nincs még egy olyan hullámvasút, amit egy erdő közepén építettek fel – a látvány egyszerűen lenyűgöző.

Bizarro – Massachusetts, Amerika

Több mint 2,5 perces menetidő kell ahhoz, hogy a kocsik végig érjenek a 1,6 km hosszúságú pályán, ahol alagutak, bukkanók és súlytalanság teszik izgalmassá vagy rémisztővé – nézőpont kérdése – az utazást. Nem véletlen, hogy a 2009-ben nyitott hullámvasút minden évben elnyeri az USA legjobb hullámvasútjának járó kitüntetést, ahol nem mellesleg közel 500 versenyző közül választják ki a győztest.

Kingda Ka – Jackson, New Jersey, USA

A hullámvasutazás szakértői egyetértenek abban, hogy a Kingda Ka a legijesztőbb hullámvasút a világon és ennek egyetlen oka van: gyakorlatilag az egész pálya függőleges, így olyan, mintha szabadesésszerűen száguldana az ember a végzet felé.

Formula Rossa – Abu Dhabi, Egyesült Arab Emírségek

Mindig is ki akartuk próbálni, milyen lehet egy Forma 1-es autóban végigszáguldani a pályán, és ha egyszer eljutunk erre a hullámvasútra, az álmunk valóra is válik azért, mert a kocsik 5 másodperc alatt gyorsulnak 150 km/órás sebességre – szinte pont úgy, mint a sportautók esetében. Ezzel az eredménnyel a Formula Rossa a világ leggyorsabb hullámvasútja.

Takabisha – Yamanashi, Japán

A Takabisha építménye tartja a rekordot a hullámvasutak között, ha a meredekséget nézzük, ugyanis pályája a földhöz viszonyítva 121 fokos irányban dől, tehát majdnem teljesen függőleges. Nekünk már attól a torkunkba ugrik a szívünk, ahogy a láncok elkezdik felhúzni a kocsikat az emelkedőn, de ha ezt még túl is élnénk, a lefelé tartó utat, tériszonyunkra való tekintettel már biztosan nem, illetve de, remegő testrészekkel.

Top Thrill Dragster – Sanduskay, USA

Mindössze 17 másodperc kell, hogy a Top Thrill Dragster pályája véget érjen, ami talán szokatlanul rövidnek tűnik, de mivel itt is jóformán a szabadeséssel operáltak a tervezők, szerintünk pont elég ahhoz, hogy az adrenalinszint az egekbe szökjön. Talán mi vagyunk túl gyávák, de a fordított U-alakú hullámvasutat soha nem próbálnánk ki.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock