Főszerepben az akaraterő! Filmes karakterek, akiknek kitartásából erőt meríthetünk

Amikor úgy érezzük, széthullanak körülöttünk a dolgok, az akaraterő és a remény rengeteget segítenek abban, hogy a kirakós darabkái újra összeállhassanak. Nagyon jól bizonyítják ezt összeállításunk szereplői, akiken keresztül mi is megtanulhatjuk, hogy még a legsötétebb pillanatokban sem szabad feladni.

Vadon

Főszereplő: Reese Witherspoon

Mi van, ha minden széthullik az életünkben? Mennyi a mi szerepünk az események folyásában? Hogyan tudunk megbocsátani magunknak minden tudatában? Cheryl (Reese Witherspoon ) a szó szoros értelmében hatalmas utat tesz meg, hogy szembenézzen önmagával és múltjával. Egy 1500 kilométeres gyalogtúrára indul, amelynek során a magányon kívül régi, elrontott élete szereplői kísérik. Ahhoz, hogy újra tudja kezdeni az életét, végig kell mennie az úton, hóval és forrósággal kell megküzdenie, és el kell engednie mindent.

Ezért szerettük: Lebilincselő alkotás arról, hogyan lehet lelki és testi határainkat legyőzve jobban megismerni önmagunkat, hibáinkat, a múltunkat. Ezek pedig mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni.

Schmidt története

Főszereplő: Jack Nicholson

Nemcsak fiatalon lehet új lapot nyitni, erre pedig jó példa a két Oscar-díjra jelölt film. Warren Schmidt nem tudja, mihez kezdjen az életével miután nyugdíjba vonul, tétlenségét pedig csak tetézi felesége hirtelen halála. Magányában lányához indul lakókocsiján, hogy segítsen neki az esküvői előkészületekben, vagyis inkább, hogy megakadályozza abban, hogy rossz döntést hozzon. Az utazás és az „akció” új értelmet ad a mindennapjainak, miközben ismét családra lel.

Ezért szerettük: Jack Nicholson karaktere rengeteget tanít nekünk arról, milyen lehet az öregséggel és a mellőzöttséggel megküzdeni, és új célokat találni a mindennapjainkban.

Éjfélkor Párizsban

Főszereplők: Rachel McAdams, Owen Wilson, Marion Cotillard, Kathy Bates

Gil és Inez jegyesek, bár mindenben egymás szöges ellentétei. Egy üzleti ügy miatt Párizsba látogatnak, ahol ezek a különbségek még jobban kiéleződnek. Kiderül, mennyire mást akarnak az élettől, és hogy más szemszögből szemlélik az eseményeket is. De vajon Gilnek lesz-e elég bátorsága ahhoz, hogy hallgasson a megérzéseire, és azt az utat válassza, amilyet valóban magának szánt?

Ezért szerettük: Nagy akaraterő kell ahhoz, hogy az álmainkat kövessük. Az út sok elágazással és nehézséggel jár, de Gil karaktere a garancia rá, hogy nagyon is megéri.

Keleti nyugalom – Marigold Hotel

Főszereplők: Judi Dench, Maggie Smith, Bill Nighy

Hét angol nyugdíjas elképesztő ötlettel áll elő: egy teljesen más földrészen szeretnék leélni életük hátralévő részét. Egy hirdetésben veszik észre a Marigold Hotel jutányos ajánlatát, aminek hatására útra kelnek egy nyugodt, boldog befejezés reményében. Egyikük sem sejti, hogy nem életük végnapjait jelenti majd az egzotikus hely, hanem egy izgalmas újrakezdést mindannyiuk számára.

Ezért szerettük: Mert a karaktereken keresztül számunkra is világossá vált, hogy a kalandnak sosem kell véget érnie – csak elszántság és akaraterő kell hozzá, hogy az életünk teljesen új fordulatot vehessen.

Ízek, imák szerelmek

Főszereplők: Julia Roberts, Javier Bardem

Sokáig tartott, mire Liz felismerte, hogy nem boldog, nem azt az életet éli, amit elképzelt. Hatalmas döntést hoz: a munkáját, a lakását és az egész addigi életét hátrahagyva elindul, hogy visszataláljon önmagához. Újra érezni, hinni, szeretni akar, és míg korábban a boldogulását másokhoz kötötte, rájön, hogy mindennek saját maga a kulcsa.

Ezért szerettük: Csak mi tudunk segíteni magunknak – Liz erre a legjobb példa. Ha nem tetszik a helyzet, amiben vagyunk, az élet, amit élünk, csak az akaratunkon múlik, hogy változtassunk rajta.

Bor, mámor, Provence

Főszereplők: Marion Cotillard, Russel Crowe

A szenvtelen és kapzsi Max (Russel Crowe) élete csak és kizárólag a munkáról szól, egészen addig, míg kiderül, hogy nagybátyjától megörökölt egy kastélyt és a hozzá tartozó birtokot – gyermekkora színhelyét. Kitartóan műveli a földet, és míg a homályos emlékei között igyekszik felfedni a családi titkokat, szépen lassan megtanulja, hogyan kell szeretni és legfőképp, élvezni az életet.

Ezért szerettük: Max jellemfejlődése annak köszönhető, hogy szépen lassan, de levetkőzi korábbi rossz szokásait, gyermekkorának kitartó felidézése pedig segít neki, hogy visszataláljon azokhoz az értékekhez, amik igazán fontosak az életben.

A napos oldal

Főszereplők: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro

Pat Solano (Bradley Cooper) elvesztette a munkáját, az pedig csak hab volt a tortán, hogy feleségét félreérthetetlen helyzetben találta egy kollégájával, akit félholtra vert. Emiatt pedig 8 hónapot volt kénytelen egy elmegyógyintézetben tölteni. Mindent a nulláról kell újrakezdenie, ami nem egyszerű feladat, hiszen nemcsak azt kell ismét megtanulnia, hogyan bízzon és szeressen, hanem azt is, hogyan szemlélje megint az élet napos oldalát.

Ezért szerettük: Bradley Cooper szívbe markolóan mutatja be, milyen lehet, amikor egy egész élet széthullik. A mérhetetlen düh helyét azonban egy idő után a szeretet és az élni akarás váltják fel, a kitartó munkának köszönhetően pedig boldog lehet a befejezés.

Arról, mi mindenre vagyunk képesek az akaratunknak hála, illetve, hogyan tudjuk edzeni azt, a Nők Lapja legfrissebb, 2017/01. számában olvashattok. A magazin az előfizetőkhöz január 3-án jut el, míg az újságárusoknál január 4-től kapható.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest