Filmek, melyek bizonyítják, hogy hit nélkül nem érdemes élni

A hit erejét nem szabad lebecsülni, akkor sem, ha nem pont vallási értelemben, hanem remény formájában jelenik meg az életünkben. A következő filmek is ezt igazolják, nem véletlenül váltak rövid idő alatt sokunk kedvenceivé.

Mona Lisa mosolya (Mona Lisa Smile, 2003)

Szereplők: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal, Giniffer Goodwin

Az ’50-es években járunk, Katherine Watson (Julia Roberts) pedig hisz abban, hogy egy nőnek nem csupán a konyhában van a helye, ezért vállalja el egy leányiskola művészeti oktatói posztját. A tanárnő reméli, hogy a legtehetségesebb diákjai nem fogják háztartásvezetésre elfecsérelni az életüket, de a társadalmi szerepkörökből kitörni nem egyszerű, és nagyon úgy tűnik, hogy a lányokat jobban érdekli, hogy gyűrű kerüljön az ujjukra, minthogy tudományos műveltségre tegyenek szert. Vagy mégsem?

A hit megjelenése

A női-férfi egyenjogúság kérdése sok helyen még ma is kényes téma, de a Julia Roberts által megformált nőknek köszönhetjük, hogy a feminizmus ma ott tart, ahol. Ők ugyanis hittek abban – sőt, hangosan hirdették –, hogy a nőket is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a férfiakat – és a kritikák közepette is kiálltak véleményük mellett.

P.S. I Love You (P.S. I Love You, 2007)

Szereplők: Hilary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow, Kathy Bates, Jeffrey Dean Morgan

Holly (Hilary Swank) és Gerry (Gerard Butler) fiatal házasok, akiknek idilli életét a férj betegsége és halála végérvényesen megváltoztatja. Holly teljesen összeomlik, nem akar ő sem tovább élni, de a 30. születésnapján levelet kap a férjétől, aki azt kéri, mozduljon ki otthonról, és ünnepeljen. A nő teljesíti a kérést, ám ekkor még nem is sejti, ez csupán a kezdete annak, hogy úrrá legyen fájdalmán, és ismét megtanuljon élni.

A hit megjelenése

A gyász és a veszteség érzése letaglózó, de Holly elhiszi, hogy a leveleknek köszönhetően újra visszatalálhat önmagához. Az út rögös, de nincs akadály az előtt, aki nem fél előre nézni.

Életrevalók (Intouchables, 2011)

Szereplők: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot

Ejtőernyős balesete után Philippe (François Cluzet), a gazdag arisztokrata tolószékbe kerül, de ahelyett, hogy képzett szakápolót fogadna maga mellé, a külvárosi gettóból jött Drisst (Omar Sy) választja állandó segítőjének. Azt a férfit, aki teljesen alkalmatlan a feladatra, ráadásul most szabadult a börtönből, így megbízhatónak sem mondható. A két világ találkozása katasztrófát ígér, ám lassan bebizonyosodik, hogy barátság bármilyen szituációban születhet.

A hit megjelenése

Philippe beletörődött a sorsába, hogy bénultan, kerekesszékbe kényszerülve kell leélnie az életét, sőt, azt is mondhatnánk, hogy elégedett a helyzetével. Ám Driss életkedve ragályos, és hamarosan a férfi is elhiszi, nem kell belenyugodnia abba, amit a sorstól kapott. Rá is vár még kaland és meglepetés.

A bakancslista (Bucket List, 2007)

Szereplők: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, Beverly Todd

Carter Chambers (Morgan Freeman) autószerelő, rendes és okos ember, akinek a családja a mindene. Edward Cole (Jack Nicholson) nagyképű milliárdos, akit hidegen hagynak mások, csak a pénzszerzésnek él. Első ránézésre nincs bennük semmi közös, de az élet fintorának köszönhetően mégis együtt indulnak útnak, hogy kihasználják azt a kis időt, ami még megadatott nekik.

A hit megjelenése

Ha a halál az ajtón kopogtat, nincs arra idő, hogy az ember akár egyetlen élményt is elmulasszon. A két férfi pedig hisz abban, hogy életük hátralevő részét akár úgy is eltölthetik, hogy nem a betegségük határozza meg őket.

A szív bajnokai (Blind Side, 2009)

Szereplők: Sandra Bullock, Tim McGraw, Quinton Aaron, Kathy Bates

Michael Oher (Quinton Aaron) élete nem könnyű: a hajléktalan tinédzser anyja drogfüggő, az apját megölték, és ő sem a legjobb körökben mozog. Amikor a környék egyik legbefolyásosabb családjának kisfia összebarátkozik vele, mindenki megdöbben, de a fiú anyja, Leigh Anne (Sandra Bullock), nem törődve a véleményekkel, befogadja a tinédzsert az otthonukba. Mi több, mindent elkövet, hogy Michaelt felvegyék az elit gimnáziumba, és a fiú focista pályafutását is szívvel-lélekkel támogatja.

A hit megjelenése

A legtöbben talán az első nehézség után megfutamodnának, ha ilyen szituációba kerülnének. Nem úgy Leigh Anne aki vállalva, hogy a jómódú társaság kiközösíti, felkarolja Michaelt, hisz ugyanis abban, hogyha szeretettel és figyelemmel fordul felé, egy teljesen új kezdetet teremthet számára.

Szöveg: D.A.
Fotó: IMDb