Emlékezetes hazai retró műsorokkal ünnepeljük a televíziózás világnapját

Ki ne emlékezne a heves vérmérsékletű nyomozólány, Linda kalandjaira, vagy a nagy sikerű Szomszédokra? A hazai televíziózás legismertebb és legnézettebb műsorait idézzük fel a televíziózás világnapján.

Ki mit tud?

A Magyar Televízió kulturális tehetségkutató műsora olyan hírességeket indított el pályájukon, mint Kovács Kati, Kern András, Gálvölgyi János, Koncz Zsuzsa és többek közt Sztevanovity Zorán. A versenyzők különböző kategóriákban indulhattak, így például ének, zene, vers, próza, tánc és humor műsorszámokkal versengtek egymással.

Szomszédok

A kilencvenes évek legismertebb és legnépszerűbb televíziós sorozata Gazdagréten játszódik, és az ott található egyik panelház lakóinak mindennapjait mutatja be, a kor aktuális problémáira reflektálva. A 30 perces epizódok minden alkalommal nézők százezreit bilincselték a tévé elé. A főszereplők pedig hazánk legismertebb színészei voltak: többek közt Kulka János, Komlósi Juci, Zenthe Ferenc és Fehér Anna is állandó szereplőként tűntek fel a Szomszédokban.

Linda

Az 1980-as évek egyik legsikeresebb akciósorozatában a fiatal Veszprémi Linda kalandjait izgulhattuk végig. A gimnazista lány minden vágya az volt, hogy rendőr lehessen, amit a környezete nem nézett jó szemmel. Végül mégis nyomozó lett belőle, aki hihetetlen elszántsággal járt a bűnügyek végére. A Linda főszerepeiben Görbe Nórát, Szerednyey Bélát, Bodrogi Gyulát és Pécsi Ildikót láthattuk epizódról epizódra.

Delta

A Magyar Televízió egyik legrégebbi tudományos, ismeretterjesztő műsora 1964-ben indult. Az első adásban a Holdra szállásról és a Mars-kutatás legfrissebb eredményeiről is tájékoztatást adtak a készítők. Ez volt egyébként az első olyan műsor, ami a nyugat tudományos eredményeit ismertette meg a hazai közönséggel. A Delta neve szinte egybeforrt a Kudlik Júliáéval, aki 27 évig vezette a műsort.

Játék határok nélkül

Összehangolt csapatmunka és józan gondolkodás – ezekre mind szükség volt ahhoz, hogy a versenyzők szép eredményeket érhessenek el a Játék határok nélkül műsorban, ami az egyik legsikeresebb szórakoztató vetélkedő volt a Magyar Televízió történetében. 1993 és 1999 között sugározták, többek közt Geszler Dorottya, Gundel Takács Gábor, Farkas Beatrix és Borbás Mária voltak a műsorvezetői.

Három kívánság

Levelek százai érkeztek a műsorba, amiben gyerekek kívánságait igyekeztek teljesíteni. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy a nézők találkozhassanak híres kedvenceikkel, vagy olyan helyekre juthassanak el, ahol addig nem jártak. A műsorvezető, Dévényi Tibor a Három kívánsággal szerzett országos ismertséget.

Stúdió

A hazai televíziózás egyik legsikeresebb kulturális sorozata volt a Stúdió, ami 1980-ban indult Szegvári Katalin, Érdi Sándor, Győrffy Miklós és Kepes András váltott műsorvezetésével. A műsort az addigiaktól eltérő kritikus hang és friss szemlélet jellemezte, benne pedig a magyar kultúra szinte valamennyi jelentős alakja megszólalt, de rajta keresztül láthatták először a magyar nézők, hogyan zajlik a cannes-i filmfesztivál, vagy az Oscar- és a Nobel-díj átadása.

Tv torna

A Tv torna a karosszékből csalogatta ki ötperces gyakorlatokra a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt. A Magyar Televízió egyik legnézettebb adása volt, amit 1975-től 1989-ig sugároztak.

Kölyökidő

A kilencvenes évek legsikeresebb ifjúsági sorozata 1989-ben indult élő stúdióműsorként. Neves vendégek szerepeltek benne, de volt telefonos játék, film-, könyv- és tévéajánlás is. Több fiatal szereplőjéből ismert televíziós személyiség lett, így többek közt Szekeres Nórával, Czippán Anettel és Kinizsi Ottóval is találkozhattunk azóta a képernyőn.

Cimbora

A Cimbora 1973 szeptemberétől több évtizeden keresztül oktatta szórakoztatva a gyerekeket. Voltak benne színháztörténeti, irodalmi és festészeti blokkok is. A műsor szerkesztője, É. Szabó Márta mindig fontosnak tartotta, hogy minőségi tudást szerezzenek műsorain keresztül a fiatalok.

Nyitókép: Archív

Videók: YouTube