Lóversenyek anno – Fotók a magyar társadalom múltjából

Micsoda nő! és My Fair Lady. Két teljesen különböző korszak - mondhatni - társadalomkritikája, melyek látszólag semmiben nem hasonlítanak, de mégis van bennük valami közös. Mindkét alkotásban fontos szerepet játszik a lóversenyzés, ami az osztályrendszer egyik meghatározó helyszíne volt, és bizonyos helyeken még most is az.

széchenyi

A lóversenyzés ma ismert hagyománya brit földről származik – Angliában például még most is rengeteg ilyen jellegű eseményt tartanak ­– Magyarországon ebben a formájában gróf Széchenyi István honosította meg.

falusi-verseny

Korábban a lóversenyzés egészen más társadalmi osztály szórakozása volt: a falusi emberek futtatták meg a főtéren a lovaikat, egyrészt szórakozásból, másrészt az erkölcsi diadalért – minél gyorsabb volt a ló, annál nagyobb elismerésnek örvendett a gazdája –, harmadrészt pedig azért, mert a győztes állatok eladásával jókora haszonra tehettek szert.

az-első-lóverseny

Az első pesti lóversenyt 1827. június 6-án, egy négynapos versenysorozat keretében rendezték. Az osztrák és magyar felsőosztály apraja-nagyja részt vett a társasági eseményen, mindezt jól bizonyítja, hogy Károlyi György gróf lova, Babeca, Széchenyi István gróf Al Borak és Prodigious nevű lovai, illetve Eszterházy József gróf, Szultán nevű patása is a győztesek között voltak – hogy csak néhány nagyobb nevet említsünk.

55285-kürthy-berta

Ezen az 1907-ben készül képen a felső középosztály egyik legendás párja Kürthy Berta (fehérben) és Magyar Elek láthatóak. A hölgy Szemere Bertalan unokája volt, a férfi ismert újságíró, így nyilvánvaló, hogy ott volt a helyük az eseményen.

városliget

Jókai Mór így írt a városligeti Lóversenytérről az Útleírásokban: „A most már világhírre kapott budapesti lóversenyek alkalmával ismét új életképet mutat a Városliget. A Stefánia út a leglátogatottabb sétahellyé válik. Egyik úri fogat a másik elé vágtat, egész sora a négylovas hintóknak versenyez egymással; a hintókban a szépség, a divat gárdaezrede vonul el szemeink előtt, melynek nem akar vége szakadni; s ez a tömege a szépségnek elfoglalja a versenytér tribünjeit. Lenn a turfon látni a hazai közélet celebritásait, híres külföldi vendégekkel együtt, de körülöttük ott nyüzsög, ott forr az egész néptömeg: diák, kereskedő, iparos, s az mind lesi, várja a versenyeredményét, keresi a totalizatőrt, fogad a paripákra s osztozik az izgalmaiban, örömében és csalódásaiban a főrangúak mulatságának, s harsogó éljennel üdvözli a győztest.”

55638-kalapok

A hölgyek kalapja ugyanúgy státusszimbólum volt, mint manapság például a rangos brit Royal Ascot versenyen, ahol a nők egymást túlszárnyalva igyekeznek cifra fejfedőt választani, hiszen minél díszesebb a kiegészítő, annál tehetősebb viselőre utal. Ez régen sem volt másképp.

08709-kincsem-park

A Kincsem Park pályája 1926-ban készült el, innentől kezdve az úri közönség egyik kedvenc találkozóhelyévé nőtte ki magát, persze ugyanúgy megfordultak az alacsonyabb társadalmi osztályok is itt, de ők elszeparáltan, másik tribünön foglaltak helyet.

20-as-évek

A 20-as évekre a lóversenyzés virágkorát élte, de a második háború elvesztésével mindez a múlté lett. Hiába fogtak össze a lószerető szakemberek, a katonatisztek és a nemesség is, hogy felélesszék a sportot, a politika nagyban megnehezítette tevékenységüket, ugyanis az arisztokrata világ miliőjét idéző játék nem volt összeegyeztethető a kommunizmus eszméivel.

86058-utolsó

Az elmúlt évtizedek változásai nagyban rajta hagyták a nyomukat a magyar lóversenyzésen, de nem véletlen, hogy annak idején lovas nemzetnek neveztek minket: ez a most még zárkózott világ egyre nyitottabbá válik mindenki előtt, és talán idővel ismét régi fényében ragyoghat.

Szigeti Hajni kolléganőnk a Kincsem-parkban járt, izgalmas riportját a Nők Lapja 2016/45. számában olvashatjátok. A magazin az előfizetőkhöz november 8-án, az újságárusokhoz pedig november 9-én érkezik.

Szöveg: D.A.

Fotó: Fortepan/Magyar Bálint, Gyöngyi, Schmidt Albin, egykor.hu, mek.oszk.hu, tankonyvtar.hu