67 éves a Nők Lapja – Nosztalgikus fotókon az 1949-es esztendő

1949 októberében jelent meg a Nők Lapja első száma – ennek alkalmából készítettünk egy kis összeállítást az év legfontosabb eseményeiről. Tartsatok velünk, utazzunk vissza együtt az időben!

1949-mágnás-miska

Január 10-én, a Keleti Márton által rendezett zenés játékfilm, a Mágnás Miska a mozikba került. Közel 10 millióan nézték meg, ezzel minden idők legnépszerűbb magyar filmjének számít.

1949-emmy

1949. január 25. az első Emmy-díjátadó megrendezésének időpontja. A mai „felhajtással” ellentétben itt még alig tíz díjat osztottak ki, és csakis azokat a sorozatokat és műsorokat díjazták, amelyeket az Egyesült Államok területén sugároztak.

1949-nato

Április 4-én megalakult a NATO. Az Észak-atlanti Szerződést augusztusban, Washingtonban ratifikálták a résztvevő országok képviselői.

1949-nszk

Május 23-án megalapították az NSZK-t, melynek fővárosa Bonn lett. A nyugati tartomány a fejlődés és jobb élet szimbólumává vált, ahogyan az a képen is látszik: nyaralás, táskarádió, személygépkocsi – a „gazdasági csoda” eredményei.

1949-kézilabda

A magyar női kézilabda-válogatott szabadtéri világbajnokságot nyert, a mérkőzést az üllői úti FTC stadionban rendezték meg.

Az első NASCAR-felügyelet mellett megtartott autóversenyt 1948. február 15-én rendezték meg, viszont 1949-es év volt az, amikor megszületett a mai NASCAR Nextel Cup Series, Amerika elsőszámú versenyosztálya, ebben az évben összesen nyolc futamot bonyolítottak le.

1949-augusztus-20

Augusztus 18-án a magyar országgyűlés előterjesztette az új alkotmányt, augusztus 20-án pedig el is fogadták a leírtakat, így megszületett a Magyar Népköztársaság. A fotó az augusztus 20-i ünnepen készült.

1949-lánchíd

November 21-én újra megnyitották az újjáépített Széchenyi lánchidat, a kép pesti hídfő irányából készült a Budai Vár és a Bem rakpart felé nézve.

1949-eric

Erich Kästner ifjúsági könyvének, A két Lottinak a megjelenése is ebben az évben történt, bár a regényt Magyarországon először csak 1972-ben adták ki.

1949-gene-autry

Gene Aurty legendássá vált karácsonyi dala, a Rudolph, the Red-Nosed Reindeer november 25-én került először adásba és karácsony heteiben végig a Billboard zenei lista első helyén állt. Megjelenése első évében 2,5 millió példányt adtak el a kislemezből, ezzel pedig a második legsikeresebb albummá vált, egészen a 80-as évek beköszöntéig. Ha meghallgatnátok, itt megtehetitek.

Születésnapi számunkból (2016/43.) azt is megtudhatjátok, kik azok a hírességek, akik ebben az évben születtek. A magazin az előfizetőkhöz október 25-én, az újságárusokhoz pedig október 26-án érkezik.

Összeállította: D.A.

Fotó: port.hu, emmy.com, Wikipédia/NATO szócikk, Wikipédia/NSZK szócikk, Fortepan/Kovács Márton Ernő, Fortepan/UVATERV, nascar.com, Pinterest