Ki mondta, hogy minőségi táncelőadást csak színházban láthatunk? Egyre több művész szervez utcai performanszokat, hogy a szélesebb közönséghez is eljuttassa a tánc művészetét. Legutóbb a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tett így, méghozzá a Times Square-en. Itt azonban még nem ér véget a sor!

Magyar virtus a Times Square-en

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes éppen Amerikában turnézik, a fellépések között pedig még arra is fordítottak időt, hogy az utca közönségének adjanak ízelítőt a magyar virtusból. Az együttes tagjai egy rögtönzött előadás keretében a Times Square-en perdültek táncra, a járókelők nagy örömére.

Egyedi és utánozhatatlan előadások Budapest utcáin

A Street Art Project Performances csoport előadásaival nemcsak Budapest főbb tereit hódította meg, hanem a legnagyobb hazai kortárs művészeti fesztiválok közönségét is elvarázsolta. A tér-adaptív performanszokat mindig az adott helyszín tulajdonságaihoz igazítják a táncművészek, így pedig egyedi és utánozhatatlan előadások születnek. A formabontó kortárstánc előadások célja, hogy lebontsák a falat a nézők és a hagyományos színházi előadások között.

Tánccal fedik fel a nagyvárosok valódi arcát

Jevan Chowdbury rendező két éve igyekszik a tánc nyelvén keresztül bemutatni a nagyvárosok valódi arcát, a bennük uralkodó hangulatot. A nemzetközi projektje a Moving Cities nevet kapta, és többek között Londont, Párizst és Brüsszelt is bemutatták már ily módon egy-egy videóban.

Spontán varázslat

Lélegzetelállító előadásban lehetett részük azoknak, akik Triest utcáin sétálgattak idén júniusban: a palesztin lány, Rima Baransi édesapja unszolására csatlakozott egy utcai zenészhez, hogy táncával varázsolja el a járókelőket.

Szöveg: F.R.

Fotó: Facebook.com/magyarnemzetitancegyuttes