Együtt a szegénység ellen! Civil szerveződések a rászorulókért

A szegénység folyamatosan a szemünk előtt van, jelenléte erőteljesebb, mint valaha. Szerencsére azonban léteznek olyanok, akik önzetlenül munkálkodnak azon, hogy javítsanak a társadalom perifériájára szorultak helyzetén. Ma, a szegénység elleni küzdelem világnapján, őket mutatjuk be.

Napjainkban sosem látott formákat ölt a szegénység, így még nagyobb szükség van az összefogásra, arra, hogy ki-ki a maga eszközeivel segítsen. Szerencsére hazánkban is számos civil szerveződés létezik, amelyek önkéntesei azon munkálkodnak, hogy javítsanak a rászorulók helyzetén.

Kidobásra szánt ételeket „hasznosítanak újra”

food

Az étel alapvető jog, nem kiváltság – vallják a Food Not Bombs Budapest önkéntesei, akik napjaink egyik legégetőbb társadalmi problémái, a szegénység és az éhezés ellen harcolnak. A független nemzetközi szerveződés budapesti csoportja kidobásra szánt, de még fogyasztásra alkalmas zöldségeket és gyümölcsöket dolgoz fel, belőlük készít vegetáriánus/vegán ételeket, amiket a rászorulók között osztanak szét. Bárki támogathatja őket akár önkéntességgel, akár ételfelajánlással vagy azzal, ha elviszi nekik nem használt műanyag edényeit.

Bővebb információért kattintsatok ide!

Jogi tanácsok hajléktalanoknak

13614923_633405280148378_4339333384008712092_n

A jogérvényesítés szinte az utolsó dolog, ami egy fedél nélküli, éhező embernek az eszébe jut. Holott a megfelelő segítséggel akár a szorult helyzetből való kiút reménye is felcsillanhat. Az Utcajogász Egyesület a Város Mindenkié csoporttal karöltve hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik. Minden pénteken 15 és 17 óra között önkéntes jogászok tartanak ügyfélfogadást a Blaha Lujza téren, ahol ingyenesen adnak tanácsot azoknak, akik hozzájuk fordulnak.

Itt ismerhetitek meg a munkájukat még jobban.

Ételt adnak a rászorulóknak

hetibetevő

2013 decembere óta osztanak éttermi minőségű ételt és italt a rászorulók számára a Heti betevő önkéntesei. Kezdetben csak a hetedik kerületben tevékenykedtek, most már azonban Józsefváros mellett Makón, Székesfehérváron és Pécsett is találkozni lehet olyan civilekkel, akik számára fontos, hogy szegényebb embertársaik asztalára is főtt étel jusson. Munkájuk fontosságát más civil szervezetek is elismerik, így többek közt a Budapest Bike Maffia (BBM), a Food Not Bombs Budapest és a Food Angels Hungary segíti őket. A Heti betevő önkénteseivel vasárnaponként a Klauzál téren és a nyolcadik kerületi Gólyában lehet találkozni.

Budapesten ezeken a helyeken éritek el a perselyeiket.

Hajléktalanok harcolnak a jogaikért

aváros2

A Város Mindenkié hajléktalan emberek és szövetségeseik részvételével alakult még 2009-ben. A céljuk az indulás óta az, hogy lehetőséget teremtsenek a hajléktalan embereknek, hogy kiálljanak a saját méltóságukért, és együtt küzdjenek a lakhatáshoz való jogért. A szervezet tevékenységében hajléktalan emberek is vezető szerepet töltenek be, így igyekeznek eloszlatni az emberekben azt a tévképzetet, mely szerint a hajléktalan emberek tehetetlenek.

Minden, amit tudni kell róluk, ide kattintva kiderül.

Kerékpárral a rászorulókért

14590248_1294472590577132_5736931518167052217_n

A Budapest Bike Maffiát fiatal bringások hozták létre azzal a céllal, hogy önzetlenül – két keréken – tegyék jobbá a rászorulók életét. Segítségnyújtásban nem ismernek határokat: ötéves fennállásuk óta több tonna élelmiszert, játékot, hasznos vagy az élethez nélkülözhetetlen dolgot osztottak szét biciklijükkel. Munkájuk során a legfontosabb szempont az elesettekre való odafigyelés.

Rengeteg projektjük van, melyekről bővebben a weboldalukon tájékozódhattok.

Szöveg: F.R.

Fotó: facebook.com/AVarosMindenkie, facebook.com/hetibetevo, facebook.com/utcajogasz/, facebook.com/foodnotbombsbudapest, facebook.com/budapestbikemaffia/