Budapestre hoznák a triciklis kávézót, amin hajléktalanok a baristák

Ötletes kezdeményezést indítottak útjára magyar fiatalok Prágában: triciklire építettek mozgó kávéházat, amit hajléktalanok üzemeltetnek. A Tekergő Teve Kávézóval új esélyt adnának a társadalom peremére szorult embereknek, a tervek szerint pedig Magyarországra is elhoznák a projektet.

kávézó

Néhány Prágában élő magyar fiatal nemrég gondolt egy nagyot, és saját vállalkozásba kezdett – az általuk indított projekt pedig egészen formabontó lett. Triciklire építettek mozgó kávéházat, amihez az ötletet a múlt század fagylaltos kocsijaiból merítették.

A kezdeményezéssel egy rendkívül nemes célt tűztek ki: hajléktalanoknak kínálnak munkát vele, így segítik őket, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba. A Tekergő Teve Kávézót teljes egészében rászorulók üzemeltetik: kiszolgálják a kávézni vágyókat, biztosítják az elvárt higiéniai feltételeket.  És, ami a legfontosabb, hogy a vendégekkel való beszélgetés során igyekeznek eloszlatni a hajléktalanokkal szembeni előítéleteket.  Munkájukért a fizetés egy részét készpénzben kapják, a másik része pedig egy megtakarítási alapba kerül. Utóbbiból a projekt megálmodói újabb munkahelyeket teremtenének, több triciklit vásárolnának. A végső cél pedig, hogy lakhatási lehetőséget is biztosítani tudjanak a hajléktalanok számára.

A triciklikkel egyelőre csak Prágában találkozhattok, ám a projekt megálmodói szeretnék, ha a Tekergő Teve Kávézó a jövőben Budapest utcáin is megjelenne, így adománygyűjtést indítottak az Indiegogo oldalán. Minden felajánlásnak nagyon örülnek, az adományozókat cserébe apró ajándékkal lepik meg. Remek alkalom, hogy segítsünk a rászorulókon!

Szöveg: F.R.

Fotó: bloudicikavarna.cz