A legjobb magyar filmek, amik szerintünk Oscar-díjat érdemelnének

Az idei magyar siker után ismét erőteljes alkotást küldünk az Oscarra: Till Attila Tiszta szívvel című filmje képviseli majd hazánkat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában - derült ki tegnap. Ennek apropóján olyan régebbi és újabb magyar filmeket szedtünk össze, melyeket legszívesebben Oscar-díjjal jutalmaznánk.

Körhinta

A legjobb magyar alkotások között tartják számon Törőcsik Mari első filmjét, a Körhintát, melyet az 1956-os cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmára jelöltek. A filmben mindenféle felesleges máz nélkül ábrázolják, hogyan harcol egymásért két szerelmes fiatal. Ez a gyönyörű történet hozta el az elsőéves főiskolai hallgató, Törőcsik Mari számára az országos sikert.

Szerelem

Makk Károly alkotása lebilincselő, magával ragadó film, két fantasztikus színésznő közreműködésével. Törőcsik Mari és Darvas Lili elemi erejű alakítással mutatják be, hogyan szövi át egy család mindennapjait a kegyes hazugság, és hogy milyen súllyal bír a hallgatás.

Hyppolit, a lakáj

Még mindig hatalmas közönségkedvenc az 1931-ben bemutatott vígjáték, melyben a kor színészóriásai, Jávor Pál, Csortos Gyula és Kabos Gyula szerepelnek. Az újgazdag Schneider Mátyás és felesége élete fenekestül felfordul, amikor az asszony egy grófi lakájt szerződtet a házhoz. Egyik bonyodalom a másikat követi, így sosem maradunk humoros jelenet híján.

Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly romantikus fantasyje az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar filmje. Számos hazai és külföldi díjat söpört be tavalyi bemutatása óta. Mi is rajongunk a mókás történetért, melyben a harmincéves naiv ápolónő, Liza – akinek legjobb barátja egy szellem – a szerelmet keresi.

Kontroll

Egyedi látványvilág és remek színészi játék jellemzi a filmet, melynek története a budapesti metróban játszódik. Annak ellenére, hogy Antal Nimród alkotásának műfaját nem lehet pontosan meghatározni, elmondása szerint a jó és a rossz küzdelme érdekelte leginkább a film készítésekor. A Kontroll hangos sikert aratott 2003-as megjelenése idején.

Utóélet

Vicces és érzékeny – többek közt így jellemezhető Zomborácz Virág első nagyjátékfilmje, mely hatalmas sikert aratott Karlovy Varyban. A történet szerint Mózest, a fiatal fiút édesapja kísérti. Míg eszeveszetten próbál megszabadulni a szellemétől, sokkal közelebb kerül hozzá, mint amikor a férfi még élt. Szerintünk kihagyhatatlan.

Szöveg: F.R.

Nyitókép: Archív