A vámpírok körüli őrületnek köszönhetően az álomgyár ontja magából az újabb és újabb vérszívós alkotásokat. Most a legeredetibb szereplőket hoztuk el, akik méltó utódjai lettek Lugosi Bélának - aki nem mellesleg a legújabb Nők Lapjában is szerepet kapott.

A vámpírok vámpírja

Louis de Pointe du Lac

Még sehol nem voltak az Edward Cullen-féle vámpírok, amikor a vérszívó kultusz, a maga romantikájával és borzongató világával begyűrűzött a mindennapjainkba. A Brad Pitt által megformált Louis de Pointe du Lac könyörtelen, de mégis könyörületes, félelmetes, de egyben vonzó személyisége leszámolt az amerikai kultuszfilmek egyszerű, és sokszor túlzottan is jó férfi főhőseivel. Pont olyan rosszfiú ő, akiről a szíve mélyén minden nő álmodik, ezért is szerettük annyira az Interjú a vámpírral című filmben.

A művészi intellektus

tom-hiddleston-vámpír-jó

A vámpírok általában túlmisztifikált lények, így üdítő változás a Tom Hiddleston főszereplésével készült Halhatatlan szeretők című alkotás, amiben egy vámpír emberi oldalát láthatjuk meg: Adam ugyanis zenész, méghozzá nem is rossz zenész, akit sokkal inkább érdekel a művészet, mint a vérszívás – ezzel mind a rendező, mind a színész egy egészen új perspektívából mutatja meg a halhatatlanok véget nem érő életét.

Hősök és anti-hősök

james-marsters-buffy

A mai ifjúság, akik a Salvatore-fivérek (Vámpírnaplók) rivalizálásán nőttek fel, valószínűleg még hallomásból sem ismeri a Spike nevet, sőt, el sem tudják képzelni, hogy egy hidrogénezett, szőke vámpírban, akit James Marsters alakított, mi lehet vonzó. Pedig az 1997-ben bemutatkozó Buffy, a vámpírok réme sorozat anti-hőse egy egész generáció kedvence lett, hála szókimondásának, hirtelen természetének, és gonoszságának, amit csak egyetlen dolog tudott a sorozat végére kicsit megenyhíteni: a szerelem. :)

david-boreanaz-angel

És ha már Buffy, a vámpírok réme, akkor ne feledkezzünk meg a sorozat spin-offjáról, az Angelről sem, David Boreanazzal a főszerepben. A vámpír, akinek emberi lelke van, és aki arra teszi fel halhatatlanságát, hogy korábbi bűneit jóvátegye, és ezzel feloldozást nyerjen, szintén kultikus alakká vált a vámpírkarakterek világában.

A modern kor vérszívója

Edward Cullen

Nem mehetünk el szó nélkül az Alkonyat-filmkultusz Edwardja mellett sem. Talán nem a szó szoros értelmében vett vámpír, hiszen nem iszik embervért, ráadásul természetfeletti képessége is van, mégis egy egész generáció meghatározó ideáljává nőtte ki magát. Minek köszönheti ezt? Alighanem annak, hogy egy olyan kor úriembere ő, aki leginkább csak történelmi regények hasábjain köszön vissza. Azzal viszont, hogy a karaktere a 21. századba lett ültetve, reményt kelt minden idealista, romantikus hölgyben, aki szeretne hinni abban, hogy efféle férfitípus még létezik.

A legnagyobb játékos

eric-northman

Eric Northman is egy másik kor szülötte, ő azonban haladt a korral: True Bloodot, azaz szintetikusan előállított vért iszik, ráadásul úgy uralkodik a maga fenségterületén, mint egy vérbeli politikus. Persze nem feltétlenül ezért, sokkal inkább briliáns, sakk nagymesterhez hasonlító logikájáért kedveljük őt. Meg azért is, mert függetlenül attól, milyen kemény és érces a természete, ha valaki fontos számára, azért képes bármit megtenni.

A vámpírkultusz magyar származású megtestesítőjéről, Lugosi Béláról a Nők Lapja 2016/29. számában olvashattok bővebben. A magazin az előfizetőkhöz július 19-én, az újságárusokhoz július 20-án érkezik.

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest