Lélegzetelállító fotók a National Geographic Traveler idei versenyén

Lenyűgöző pillanatok a természetből, városok sosem látott, ámultba ejtő arcai, megrendítő emberi sorsok – ezeknek a témáknak a fotografikus feldolgozását díjazta idén is a National Geographic Traveler magazin. Íme, a mi kedvenceink.

Téli lovas, Belső-Mongólia

national-geographic-travel-photographer-of-the-year-2016-winners-1-577b5b29c5aa7__880

Hihetetlen dinamikája és különleges hangulata miatt szeretjük Anthony Lau fődíjas fotóját, melyet Belső-Mongólia kietlen vidékén készített. Mongóliában nagyon zord telek uralkodnak: a csípős, mínusz 20 fokos hideget hóátfúvások tarkítják, így sokáig nem tudta rávenni magát, hogy kiszálljon a kocsijából fotózni. Viszont, amikor meglátta a felé közeledő lovast, rögtön felkapta a teleobjektívjét.

Csendespihenő – Guangzhou, Kína

national-geographic-travel-photographer-of-the-year-2016-winners-9-577b5b3dad9e9__880

A Városok kategóriában második helyezést ért el Wing Ka H., aki a kínai Guangzhouban fotózta le egy dél-kínai egyetem kollégiumát, amely a maga különleges atmoszférájával minket is megfogott. A kép a csendespihenő alatt készült, amikor az egyetemisták többsége éppen ebédszünetet tartott – utána viszont vissza kellett térniük a tantermekbe.

Az idő nem létezik – Havanna, Kuba

havanna

Meleg színei és idilli, mediterrán hangulata miatt lett az egyik kedvencünk Timur Tugalev műve, amely Kuba fővárosában, Havannában készült egy étterem felett található teraszon. A fotós mindenkit arra buzdított, hogy merüljön el a képben, és képzelje azt, hogy ott van ahol a nap forrón perzsel, a szél csókja pedig lágyan simogató. Ott, ahol az utcák csendesek, és az idő megszűnik létezni.

Ben Youssef  – Marrákes, Marokkó

national-geographic-travel-photographer-of-the-year-2016-winners-4-577b5b314f208__880

Takashi Nakagawa csendes nyugalmat árasztó fotóját Marrákes egyik ikonikus épületénél, a Ben Youseff Iszlám Főiskolánál készítette. A fotós – aki sokat várt arra, hogy elkészíthesse képét – elmondása szerint annak ellenére, hogy rengeteg ember volt az intézményben, még így is ez volt a legnyugodtabb hely a városban.

„Bármerre is mész, követni foglak” – Hokkaido, Japán

national-geographic-travel-photographer-of-the-year-2016-winners-5-577b5b33e0c25__880

A Természet kategória győztesének képe egy valódi szerelmi történetet: közvetlenül napnyugta után esett meg, hogy Hiroki Inoue megérezte, hogy a csípős hideg széllel egy forró románc meleg fuvallata érkezik. Állítása szerint még a hangokat is hallotta: „Bármerre is mész, követni foglak”. Minket a történeten felül a fotó lenyűgöző színvilága is levett a lábunkról.

A többi versenyfotót és díjnyertes alkotást a National Geographic Traveler oldalán tekinthetitek meg.

Szerző: F.R.

Fotó: National Geographic Traveler