A saját területükön maradandót alkottak, de egyúttal hozzájárultak ahhoz, hogy az amerikai társadalom, sőt, a világ is jobb hely legyen. 13 amerikai női példakép következik.

angelina-jolie

Angelina Jolie nem csupán Oscar- és Golden Globe-díjas színésznő, de egyben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja is. Sőt, 2014-ben megkapta a II. Erzsébettől a Dame előnévre jogosító rang tiszteletbeli változatát a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért végzett tevékenységéért.

aretha-franklin

Aretha Franklint a gospel- és blueseredetű soul stílus királynőjének is nevezik, mindezt nem véletlenül, pályafutása során összesen 16 Grammy-díjat gyűjtött be.

eleanor-roosevelt

Az egykori First Lady, Eleanor Roosevelt az emberi jogok szószólója volt, részt vett többek között az ENSZ megalapításában is, de emellett szívügye volt a női egyenjogúságáért folytatott küzdelem is.

joan-didon

Joan Didion újságírói pályafutását nem kisebb magazinnál, mint a Vogue-nál kezdte, de a divatmagazinban publikált cikkei mellett több önéletrajzi ihletésű regényt is írt, melyek az amerikai irodalomtörténet fontos részét képezik.

joan-rivers

A 81 éves korában elhunyt Joan Rivers elsősorban humoristaként és műsorvezetőként volt ismert az Egyesült Államokban, ugyanakkor tucatnyi könyvet is írt, melyek csak tovább öregbítették hírnevét.

julia-child

Julia Child élt-halt a francia konyháért, sőt, fontosnak tartotta, hogy a jellegzetes konyhaművészetet az amerikaiakkal is megismertesse, ahogyan az a Julie és Julia című filmből is kiderül.

madonna

A pop királynője összesen 7 Grammy-díjat gyűjtött be karrierje alatt, és bár most is aktívan zenél, a 80-as években élte igazán fénykorát.

margaret-mead

Margaret Mead a tudományos élet egyik elismert alakjának számított, a kulturális antropológus a 60-as és a 70-es évek során meghatározó szerepet töltött be a tömegmédiában, íróként és előadóként is.

marilyn-monroe

Marilyn Monroe-ról sok minden elmondható: énekesnő, szexszimbólum, a Kennedy család férfitagjainak abszolút kedvence, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy egyben egy Golden Globe-díjjal kitüntetett színésznőről is van szó, aki fontos része volt az amerikai filmtörténetnek.

michelle-obama

Michelle Obama az első színes bőrű First Lady az első színes bőrű elnök mellett, de amellett, hogy elnökfeleség, ügyvédi múlttal rendelkezik, melyet talán tud is kamatoztatni, amikor a férje mandátuma lejár.

serena-williams

Serena Williams még csak 34 éves, de már 20 éve sikert sikerre halmoz: négyszeres olimpiai bajnok és jelenleg világelső a hivatásos teniszezők között.

stephanie_kwolek

Stephanie Kwolek volt az, aki a kevlár nevű szövetet feltalálta 1964-ben. Az anyagot azóta is használják, elsősorban golyóálló mellényeket gyártanak belőle, de hidak felfüggesztéséhez, sőt, például vitorlák alapjához is alkalmazzák, ugyanis jóval erősebb, mint az acél.

temple-grandin

Temple Grandin állattartáshoz szükséges eszközök fejlesztésével foglalkozik, találmányait világszerte használják. A szóban forgó hölgy autistaként végezte el az egyetemet, életéről film is készült.

A Nők Lapja 2016/26. számában az amerikai nők titkáról is bővebben olvashattok. A magazin az előfizetőkhöz  június 28-án, az újságárusokhoz pedig június 29-én érkezik.

Szöveg: D. A.

Fotó: Archív, Pinterest