5 dokumentumfilm az amerikai élelmiszeriparról, amit látni kell

Nem titok, hogy az amerikai élelmiszeripar termékei korántsem egészségesek, de hogy mennyire nem azok, azt a következő dokumentumfilmek bizonyítják igazán.

Supersize Me (2004)

Szereplők: Morgan Spurlock, Daryl Isaacs

Morgan Spurlock dokumentfilmje a rendszeres gyorséttermi étkezés veszélyeire próbálja felhívni a figyelmet, mivel egy kutatás szerint az amerikai lakosság 37%-a kövér – ebbe a gyerekek és a felnőttek is beleértendőek –, sőt, minden három felnőtt közül kettő elhízott. A férfi 20 amerikai városban fordul meg a film során, hogy utánajárjon, tényleg igazak-e a fenti állítások, de emellett a gyorséttermek kulisszái mögé is elkalauzolja a nézőt, nem kímélve a gyorsétteremláncok filozófiáját és költségvetését sem. Ez azonban nem minden, Spurlock saját magát is kísérletnek vetette alá. Egy hónapon keresztül csak a McDonald’s kínálatában szereplő ételeket ette a film kedvéért, majd az így kapott súlyfelesleget több mint egy év alatt adta le.

Fast Food Nation – Megetetett társadalom (2006)

Szereplők: Greg Kinnear, Patricia Arquette, Ethan Hawke, Kris Kristofferson, Wilmer Valderrama

Az Arany Pálmára jelölt film, mely Eric Scholosser bestsellere alapján készült, tükröt tart az amerikai álomnak nevezett életforma korántsem egyszerű képe elé. A film egy étterem mindennapjait mutatja be a dolgozókon keresztül, ahol az illegális bevándorlótól kezdve, a topmenedzserig mindenki szemszögéből megnézhetjük, mi minden zajlik le aközben, míg a hamburgerünkre várunk. Annyit elárulunk, semmi jó.

https://www.youtube.com/watch?v=iceMpYICNPk

Food, Inc. – Élelmiszeripar Rt. (2008)

Szereplők: Michael Pollan, Eric Schlosser

Azok az idők elmúltak, amikor a háziasszonyok a farmergazdaságokból kikerült alapanyagokból tálalták a vacsorát férjük számára. Az ipari termelés és a pénz uralta társadalom teljesen háttérbe szorítja az élelmiszerbiztonságot és a fogyasztók egészségét: a földeken génkezelt zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, az állatokat antibiotikummal etetik. A filmkészítők szerint mindez szerepet játszik a lakosság elhízásában, a betegségek terjedésében, illetve a környezetszennyezésben is. Az egyetlen kiút a biotermesztés lehetne, ahogyan arra a film is rámutat.

https://www.youtube.com/watch?v=5eKYyD14d_0

Fed up (2014)

Szereplők: Katie Couric (narrátor)

A film középpontjában a nagy mennyiségű cukor és a feldolgozott élelmiszerek okozta elhízás áll, melyért az alkotó, Stephanie Soechtig az Egyesült Államok kormányát okolja. Az USA vezetői 30 évvel ezelőtt figyelmen kívül hagyták, hogy a cukros élelmiszerek mennyiben kockáztatják az elhízás és cukorbetegség kialakulását, az egészségi állapotról már nem is beszélve, aminek az lett a következménye, hogy a mai generációk – akik már sokkal több cukrot fogyasztanak – jobban ki vannak téve az elhízásnak, és emiatt sajnos a rövidebb élettartamnak is.

https://www.youtube.com/watch?v=UVX6_LzX4mM

That Sugar Film (2014)

Szereplők: Damon Gameau, Hugh Jackman

Damon Gameau egyedülálló kísérletbe fogott, hogy dokumentálja a magas cukortartalmú étrend hatását az egészséges testre. A férfi, aki korábban három évig teljes cukormegvonás diétára fogta magát, a dokumentumfilm kedvéért feladta korábbi életét és 60 napig csak olyan magas cukortartalmú ételeket fogyasztott, melyeket a boltok polcain „egészséges” jelzővel illettek. A hatás nem maradt el, a cukor testre gyakorolt negatív hatása egyszerűen elképesztő.

A témával kapcsolatban rengeteg film készült már, ha kíváncsiak vagytok azokra is, érdemes ezen az oldalon körbenézni. Sőt, a Nők Lapja 2016/26. számában is olvashattok arról, hogyan hatnak a gyorsételek az egészségre. A magazin az előfizetőkhöz június 28-án, az újságárusokhoz pedig június 29-én érkezik.  

Szöveg: D. A.

Fotó: Thinkstock