Szinte követhetetlenül kibővült a sorozatok kínálata, az ember már nem is tudja, hová kapja a fejét, melyikbe kezdjen bele. Hogy segítsünk, összegyűjtöttük a 10 legmeghatározóbbat, melyeket mértékkel fogyasztva nagyszerű kikapcsolódás vár rátok.

A rajongott: Trónok harca

Szereplők: Peter Dinklage, Lena Headley, Emilia Clarke, Kit Harington, Maise Williams
Évjárat: 2011-től
Forgalmazó: HBO

Westeros királyság északi határát, melynek Robert király az uralkodója egy hatalmas jeges fal választja el az örök tél birodalmától. Ned Stark az északi birodalom, Deres ura és az északi nemesek vezére, az ő ősei építették a Falat, amelyet az Éjjeli Őrség véd. Amikor azonban Robert király tanácsadója és egyben Ned mentora, Jon Arryn meghal, Robert Nedet kéri fel, hogy lépjen a helyébe. A férfi elindul, hogy teljesítse kötelességét, de nem ő az egyetlen, aki a fővárosba tart – és a többiek szándéka korántsem tisztességes… A könyvadaptáció jelenleg a hatodik évad utolsó előtti részénél tart, és minden bizonnyal napjaink egyik legnagyobb rajongótáborát tudhatja maga mögött.

A női oldal: Orange is the New Black

Szereplők: Taylor Schilling, Michael Harney, Kate Mulgrew, Danielle Brooks, Uzo Abuda
Évjárat: 2013-tól
Forgalmazó: Netflix

Piper Chapmant egy régen elkövetett bűne miatt zárják börtönbe, így az ő szemén keresztül láthatunk be a női börtönélet megpróbáltatásaiba, illetve a fogvatartottak életébe is. A hetedik évadnál járó sorozat folyamatosan jelölve van a különböző díjátadókon – többek között Golden Globe-ra is többször jelölték már –, de eddig még egyetlen elismerést sem sikerült begyűjtenie.

https://www.youtube.com/watch?v=zLyUlTu4KbI

Az akcióban bővelkedő: Ray Donovan

Szereplők: Liev Shreiber, Paula Malcomson, Eddie Marsan, Dash Mihok, Jon Voight
Évjárat: 2013-tól
Forgalmazó: Showtime

Ray Donovan egy ügyvédi irodának dolgozik, az a feladata, hogy a pénzes ügyfelek szennyesét eltakarítsa. Ő az egyik legjobb a szakmájában, nincs olyan nehéz ügy, amivel ne birkózna meg, egészen addig legalábbis, míg az apja, akinek letartóztatásában Raynek is szerepe volt, szabadlábra nem kerül. A család mindig megváltoztatja a játékszabályokat. A Golden Globe-díjas sorozat eddig négy évadot ért meg, és úgy tűnik, a jövőben is folytatódik.

A botrányos: The Affair

Szereplők: Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney, Joshua Jackson
Évjárat: 2014-től
Forgalmazó: Showtime

Alison egy tengerparti étteremben dolgozik, itt ismerkedik meg a nős Noah-val, akivel viszonyba keveredik. Mindez azonban nem egy átlagos félrelépés egyikőjük részéről sem, hanem annál valami sokkal több, ugyanis már az első epizódban kiderül, hogy a nő és a férfi is egészen másképp látják megismerkedésüknek történetét, amelyet epizódról epizódra haladva a rendőrségi kihallgató szobában mesélnek el. A sorozat jelenleg a harmadik évadnál tart.

A családtörténet: Együttlét

Szereplők: Mark Duplass, Melanie Lynskey, Amanda Peet, Steve Zissis
Évjárat: 2015-től
Forgalmazó: HBO

A második évadát “taposó” sorozat cselekménye két szálon fut. Az egyik Brettről és Michelle-ről szól, akik hosszú ideje együtt vannak már, de pont emiatt úgy érzik, elvesztették az egyéniségüket. A család, gyerekek, munka állandó körforgásának köszönhetően beleuntak a házasságukba, és bár nagyon szeretik egymást, nem tudják, hogyan folytassák tovább a közös jövőjüket. A másik szálon a Brett barátja, Alex és Michelle nővére, Tina életét követhetjük nyomon, akik szintén a mély gödörből próbálnak kimászni – Alex a nagy áttörésre vár színészi karrierjében, Tina pedig egy szakítást próbál feldolgozni, ám egymás támogatása közben nem várt érzelmekre bukkannak.

A rejtélyes: Wayward Pines

Szereplők: Hope Davis, Shannyn Sossamon, Siobhan Fallon Hogan, Matt Dilon, Toby Jones
Évjárat: 2015-től
Forgalmazó: FX

Az FBI-ügynök Ethan Burke Wayward Pines városába látogat, hogy megtaláljon két eltűnt szövetségi ügynököt. Ám minden lépés, amivel közelebb jut az igazsághoz, egyúttal visszalépést jelent egykori hétköznapi életétől, és Burke-nek szembe kell néznie a valósággal: talán soha nem fog kijutni élve a városból. A sorozatnak eddig csak az első évadát vetítették le, de az FX csatorna már berendelte a második évadot is, ami várhatóan az év végén kerül adásba.

https://www.youtube.com/watch?v=XGZPejz-8ew

A trükkös: Mr. Robot

Szereplők: Rami Malek, Christian Slater, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström
Évjárat: 2015-től
Forgalmazó: USA Network

Elliot nappal egy kiberbiztonsági szakemberként dolgozik, éjszaka viszont hacker, aki bűnözők után szimatol, hogy aztán lecsukathassa őket. A fiatal fiú egy nap támadást észlel az E(vil) Corp ellen – ahol dolgozik –, de amikor megpróbálja kideríteni, hogy ki lehet a felelős a támadásért, szemben találja magát Mr. Robottal és annak különös szervezetével. A sorozat, ami jelenleg a második évadánál tart, 2016-ban megkapta a Legjobb televíziós sorozatnak járó Golden Globe-díjat dráma kategóriában.

Az egyedi: Preacher

Szereplők: Dominic Cooper, Tom Brooke, W. Earl Brown, Ruth Negga, Lucy Griffith
Évjárat: 2016
Forgalmazó: AMC

A tízrészes sorozat egy kisvárosi lelkész történetét meséli el, akit megszállt egy természetfeletti lény, aki egyszerre jó és rossz is. A férfi ezért útra kel, hogy megkeresse Istent, de arra nem számít, hogy a Pokol és a Mennyország között milyen sok akadály vár rá és útitársaira: gyilkosok, titkos szervezetek és bukott angyalok nehezítik a haladásukat.

A megtörtént: American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy

Szereplők: Sarah Paulson, John Travolta, Cuba Gooding Jr., Bruce Greenwood, Sterling K. Brown
Évjárat: 2016-tól
Forgalmazó: FX

O. J. Simpson történetét nem kell bemutatni: a sikeres sportoló, aki minden téren megállíthatatlannak tűnik a 90-es években, egyik napról a másikra a vádlottak padján találja magát, mert a bizonyítékok arra mutatnak, hogy ő ölte meg volt feleségét Nicole Brown Simpsont és annak új párját, Ronald Goldmant. Ám a sorozat nem elsősorban az ő életét dolgozza fel, hanem az Egyesült Államok igazságügyi rendszerébe nyújt bepillantást: tanúi lehetünk a vád és a védelem jogi csatáinak, annak, hogy mennyiben befolyásolta a döntéseket Simpson bőrszíne, illetve annak is, hogy mi zajlott mindeközben a háttérben. A sorozatnak még csak egy évadát vetítették le, de másodikra is számíthatunk.

A természetfeletti: Outcast

Szereplők: Philip Glenister, Wrenn Schmidt, David Denman, Patrick Fugit, Reg E. Cathey
Évjárat: 2016-tól
Forgalmazó: Cinemax, FOX

Kyle Barnes életét természetfeletti erők kísérték végig. A férfi egy, a saját démonjaival küzdő prédikátorral indul útnak, hogy végre átlagos életet élhessen, de útközben olyan titokra bukkan, ami nem csak a saját történetét, de az egész világ sorsát megváltoztathatja. Jelenleg az első évadot vetítik, a következő 2017-re várható.

A Nők Lapja 2016/25. számában a sorozatfüggőséggel járó problémákról olvashattok. A magazin az előfizetőkhöz június 21-én, az újságárusokhoz június 22-én érkezik.

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest