Kiskorúak fegyverrel: az egyik legmegdöbbentőbb fotósorozat

An-Sofie Kesteleyn Az első fegyverem című fotósorozata az egész világot megrázta, nem véletlenül – 6-8 év közötti gyerekek pózolnak fegyvereikkel a képeken.

A fegyveres konfliktusoknak köszönhetően a világon több tízezer gyerek kénytelen a kormányzat vagy az ellenzék oldalán fegyvert ragadni, derül ki a Child Soliders International adataiból, akiknek pont az a céljuk, hogy ezt az arányt napról-napra csökkentsék. Ezeknek a fiataloknak túl sok választásuk sajnos nincs, általában erőszak útján – például a családjuk megfenyegetésével – veszik rá őket, hogy katonává vagy akár öngyilkos merénylővé váljanak.  Amíg azonban őket a kényszer viszi rá erre az útra, máshol – például Amerikában – szabad akaratukból ragadnak fegyvert kiskorúak, ahogyan azt An-Sofie Kesteleyn döbbenetes fotóin is látni.

Az első fegyverem címet viselő képsorozatot olyan gyerekekről készítette, akik a szüleiktől úgynevezett Crickett puskát kaptak ajándékba – ezt kifejezetten fiatalkorúak számára készítik az Államokban – a fotózás után pedig megkérte őket, hogy írják fel egy lapra a legnagyobb félelmeiket. Azt gondoljuk, hogy a két helyzet közötti kontraszt magyarázat nélkül is érezhető.

gyerekek-fegyverrel1

A 8 éves kislány a dinoszauruszoktól fél.

gyerekek-fegyverrel2

A 7 éves Benjamin legnagyobb félelmét a medvék jelentik.

gyerekek-fegyverrel3

Abbyt – 7 éves – a zombik rémisztik meg.

gyerekek-fegyverrel4

A 6 éves Tatum a vérfarkasoktól tart.

gyerekek-fegyverrel5

Haley – szintén 6 éves – a cápáktól retteg.

gyerekek-fegyverrel6

Még egy kislány, akinek a zombik jelentik a legnagyobb félelmet.

A gyerekkatonák sorsáról a Nők Lapja 2016/21. számában bővebben is olvashattok. A magazin az előfizetőkhöz május 24-én, az újságárusokhoz május 25-én érkezik.

Szöveg: D. A.

Fotó: ansofiekesteleyn.be