Amikor minden a kicsikről szól: így ünneplik a gyereknapot világszerte

Szinte nincs két olyan ország, ahol ugyanakkor tartanák a gyereknapot, ám az eltérő dátumok ellenére egy biztos: ilyenkor a kicsik körül forog a világ.

gyerek-anya-fűben

  • Bangladesben március 20-án ünneplik a gyerekeket, erre a napra esik ugyanis Sheikh Mujibur Rahman egykori politikus születésnapja, akit a nemzet atyjaként is szoktak emlegetni. Ilyenkor országszerte versenyeket rendeznek, melyek mind egyetlen célt szolgálnak: hogy a gyerekek megismerkedjenek a jogaikkal.
  • Németországban – akárcsak itthon – ajándékkal köszöntik a gyerekeket a szülők, de az óvodában és az iskolában is speciális meglepetéssel kedveskednek a lurkóknak, például kirándulással vagy valamilyen játékos versennyel, ahol megmérettethetik magukat.
  • Indiában Pandit Jawaharlal Nehru születésnapján – ő volt az első miniszterelnök az országban –, azaz november 14-én rendezik meg minden évben a gyereknapot. Otthon a szülők meglepetéssel köszöntik a kicsiket, de az iskolában is gondolnak rájuk: ilyenkor mindenki színes ruhákba öltözik és kezdődik a szórakozás, a tanárok ingyen mozival és még több szuper programmal kedveskednek a diákoknak.
  • Június 1-je nem csak a nyár kezdetét és az iskolaidő végét jelzi Lengyelországban, de ezen a napon tartják az országos gyereknapot is. Egy hétig folyamatos programokkal várják a kicsiket a parkokban és szórakoztató központokban, de nyilvánvalóan az ajándék itt sem maradhat el az anyáktól és apáktól.
  • Kanadában a nemzeti gyereknapot november 20-án tartják, mely nem csak az ajándékokról és a felhőtlen ünneplésről szól, de egyúttal egymás elfogadásáról, megértéséről és gyermekek jóléte érdekében tett küzdelemről is.
  • Ne feledjétek, itthon május utolsó vasárnapja a gyereknap, amikor rengeteg érdekes program vár a kicsikre.

A Nők Lapja Psziché 2016. májusi számában európai vidámparkokról és a gyereknapon kínált programjaikból kaphattok ízelítőt. A magazin május 18-án jelenik meg, keressétek az újságárusoknál!

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest