1905. szeptember 18-án született Greta Garbo, a filmtörténet egyik legrejtélyesebb színésznője. Hogy miért emlegetik így? Kiderül összeállításunkból.

The film star Greta Garbo on June 22, 1937. (AP Photo)

Munka másképp

Mielőtt színésznő lett, Greta szappanozó lány volt egy borbélyüzletben, sőt, később, rövid ideig kalapárusként is kereste a kenyerét.

Némafilmekkel kezdődött

Amikor Amerikába érkezett, egyetlen szót sem beszélt angolul, de mivel karrierje kezdetén csak némafilmekben szerepelt, nem is volt rá szükség, hogy megszólaljon.

A nagy átalakulás

Az MGM Stúdióba érkezése után Gretát teljesen átalakították: fogait kiegyenesítették és fogyókúrára fogták, mert túlsúlyosnak ítélték.

Az első hangosfilm és az első Oscar-jelölés

Az első hangosfilmjében, az Anna Christie-ben egy ex-prostituáltat alakított, a szerep pedig azonnal Oscar-jelölést hozott neki.

Felhajtás? Köszönöm, nem!

A színésznő irtózott a felhajtástól, ezért soha, egyetlen rajongójának sem adott autogramot, és interjút is csak keveset vállalt. Ezért is nevezik az egyik legtitokzatosabb színésznőnek.

Az álcázás mestere

A rejtőzködés mesterségét egyébként mesterfokon művelte, amikor sétálni indult Manhattanben – naponta akár több kilométert is megtett –, mindig óriási napszemüveget húzott, hogy ne ismerjék fel.

Befektetés ügyesen

A 40-es évektől kezdve műtárgyakat is gyűjtött, melyekből annyit felhalmozott, hogy halála után több millió dollárt ért hagyatéka. A színésznő egyébként ügyesen fektette be a pénzét, több ingatlanra is szert tett, melyeket az unokahúgára hagyott.

Nem volt saját családja

Greta sosem ment férjhez és gyermeke sem született. Halála után rengeteg romantikus hangvételű levet találtak a lakásában, melyet a közismerten meleg írónőhöz, Mercedes De Acostához címzett, ezért azt feltételezik, hogy a színésznő is a saját neméhez vonzódott.

Kémes történet

A II. világháború alatt állítólag a brit hírszerzésnek dolgozott, az volt a feladata, hogy kémeket szervezzen be a szervezetbe.

Találkozás a magánnyal

Élete utolsó éveiben minden baráti kapcsolatát megszakította, így teljes magányban élt 1990-ben bekövetkezett haláláig.

 

Szöveg: D. A.

Fotó: Pinterest