5 kezdeményezés, amelyek segítik a szegény gyerekek tanítását

Minden gyereknek meg kell ismernie a világot, amiben él, ám sajnos sokaknak nincs erre lehetősége. Aktuális lapszámunkban* is olvashatsz a szegény gyerekek oktatási nehézségeiről, alább pedig néhány külföldi kezdeményezést mutatunk, amelyek igyekeznek megvalósítani az álmot, hogy tanulhassanak.

smile

Ments meg a gyerekeket! (Save the Children.)

Az amerikai szervezet nem csak az országukban, hanem a világ szegény részein is próbálja segíteni a hátrányos helyzetű gyerekeket. Hogyan? Például táncolni, rajzolni és színészkedni tanítják őket, amelyek nem csak a művészi vénájukat fejlesztik, hanem általuk a tanulásban is sikeresebbek lehetnek. Persze emellett helyet kapnak az alapműveltséghez szükséges tantárgyak is, hogy nagyobb esélyük lehessen kitörni a szegénységből. Az alapítvány munkája széleskörű, az oktatás mellett tanárokat, sőt örökbefogadó szülőket is tréningeznek.

Megváltoztathatják! (Kids can make a difference)

Ez a program az általános- és középiskolásoknak szól, és azt szeretné tudatosítani a gyerekekben, hogy képesek változásokat generálni és segíteni szegényebb sorsú embertársaikon. Tanárokat készítenek fel, akik megtanítják a diákoknak, milyen lépéseket tehetnek és hogyan hívhatják fel a világ figyelmét a nélkülöző országok helyzetére. Rendkívül hasznos és csodálatraméltó oktatási program, amely a gyökerektől építkezik, a jövő nemzedékébe neveli az empátiát.

A tudás szabadság (We free the children)

Kenya, Kína és India mellett még több országban jelen van a szervezet, és azt figyelik, hol van szükség a beavatkozásra. Az adott kormánnyal összefogva próbálnak segíteni: iskolákat és könyvtárakat újítanak és építenek fel, taneszközöket és bútorokat szereznek, és persze megfelelő oktatási programot alakítanak ki. Itt már nem csak a szegénység ellen harcolnak, hanem a lány gyerekek elnyomása ellen is, hiszen nekik is meg akarják adni azt a lehetőséget, hogy tanulhassanak.

Adományozz laptopot! (One laptop per child)

A kezdeményezés alapgondolata, hogy a szegényebb családban élő gyerekek is tanulhassanak számítógépen és így számtalan új dologgal ismerkedhessenek meg. Esélyt kínál arra, hogy mindenkinek egyformán meglegyen a lehetősége a tanulásra. A honlapon egyszerűen adományozhatunk, vagy hozzájárulhatunk egy laptop teljes összegéhez, de persze más út is választható, ha nem pénzzel, hanem inkább erőnkkel vagy tudásunkkal segítenénk.

Van egy álmom (I have a dream)

Az alapítvány azokat támogatja, akik felsőoktatásban szeretnének tanulni és készek harcolni a diplomáért, nem törődve azzal, hogy hátrányos helyzetből indulnak. Különféle programokat ajánlanak, például mentorokat helyeznek ki a diákok mellé, és különféle tréningeket is tartanak, ahol praktikus tanácsokat kapnak az életről és a tanulásról. Amerikában már több egyetem és főiskola is csatlakozott hozzájuk, így egyre több hallgatónak tudnak segíteni a céljaik eléréshez szükséges tudás megszerezésében.

A linkekre kattintva te is támogathatod az alapítványok munkáját, hogy még több szegény gyerek tanulását segíthessék.

*A Nők Lapja aktuális, 11. lapszáma március 16-án jelenik meg.

Fotó: Pinterest