A jó kommunikációs készség az élet minden területén fontos, ezért érdemes már gyerekkorban fejleszteni. A Nők Lapja idei 2. számában arról írtunk, hogyan lehet a gyerekek szókincsét különféle játékokkal és nagy beszélgetésekkel otthon is bővíteni. Előfordulhat azonban, hogy szakszerű segítségre van szükség, amihez nem árt tudni az alábbi lehetőségekről.

beszélgetés a gyerekkel1. Gyakorold a beszédet!

Nyelv- és beszédfejlesztő szakember segítségét is kérhetjük, hogy gyerekünk könnyebben fejezze ki magát. A nyíregyházi Csodavár Tanácsadó Központban a kicsik kiscsoportos vagy akár egyéni foglalkozásokon gyakorolhatnak beszédszervi mozgást fejlesztő feladatokat, illetve a beszédhangok differenciálását és automatizálását, emellett a szókincsüket is bővítik. Bővebb ide kattintva olvashattok a foglalkozásról.

2. Könnyed kapcsolatteremtés

A Budapesti Korai Fejlesztő Központban olyan terápiát tartanak, ahol a kommunikáció alapjaként a közös tevékenység szolgál. Figyelembe veszik az egyéni adottságokat, a kicsik érdeklődését, így olyan motiváló közeget alakítanak ki, amely segít a gyereknek, hogy könnyebben megnyíljanak. Általa a kapcsolatteremtés és a problémamegoldó gondolkodás is fejlődhet. A központ honlapját itt érhetitek el.

3. Használd a hangod!

A “Hangfürdős” foglalkozások óvodásoknál, iskolásoknál és kamaszoknál is alkalmazhatók. Különleges hangszerek fejlesztik a gyerekek kreativitását, segítenek az önkifejezésben, ami sikerélményt ad. A kommunikációs zavarok mellett a tanulási nehézségek és viselkedési rendellenességek esetén is remekül alkalmazható a Tálika foglalkozás, melyről ezen az oldalon tudhattok meg többet.

4. Kamasz kommunikáció

A kamasz asszertív kommunikációs tréningeken a tiniknek segítenek abban, hogy boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá válhassanak. Megtanulnak másképp beszélni szüleikkel, tanáraikkal és elsajátítanak egy olyan kommunikációs technikát, melyet később is tudnak alkalmazni. Emellett bővül a szókincsük, így könnyebben tudnak boldogulni az életben. A tréning Budapesten, a 3. kerületben érhetők el. További információt itt találtok róla.

5. Játssz a szavakkal!

A SzóKiMondóka kiscsoportos zenés-dalos foglalkozásain a szavakat megjelenítik, dalba foglalják, mesébe szövik. Budapest különböző helyszínein a gyerekek kirakják a török basát, megtanulják a testrészek neveit, énekelnek és játszanak, miközben tanulnak, ismerkednek és feloldódnak társaik között. Ha szívesen elvinnéd gyereked a foglalkozásaira, kattints ide!

+1. Beszéljünk úgy, hogy érdekelje a gyereket!

Bizony, szülőként is van mit tanulnunk, ha a gyerekkel való kommunikációról van szó. Létezik egy olyan, tudományosan alátámasztott módszer, mely empatikussá tesz és segít jobb kapcsolatot kialakítani a gyerekeinkkel, hogy igazi csapatként oldhassuk meg a problémákat. Ha mi nyitottak vagyunk a beszélgetésre, a gyerekünk is az lesz. Bővebben itt tájékozódhattok a módszerről, és a Beszélj úgy, hogy érdekelje szülői kommunikációs tréningről.

Ha érdekel egy nyelvész, logopédus véleménye és szeretnéd tudni, otthon hogyan segítheted gyereked kommunikációjának fejlődését, olvasd el cikkünket a Nők Lapja 2. számában!